Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване

0
Само преките щети от руската инвазия върху инфраструктурата на страната възлизат на 100 милиарда
Само преките щети от руската инвазия върху инфраструктурата на страната възлизат на 100 милиарда Снимка: Фейсбук

Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване, само преките щети от руската инвазия върху инфраструктурата на страната възлизат на 100 милиарда

Такава оценка даде украинският премиер Денис Шмихал пред Международната конференция за възстановяване, която започна в Лугано, Швейцария. Инициативата е определяна от представители на Евросъюза като нов "План Маршал", предава БНТ.

Украинското правителство вижда като ключов източник на средства за възстановителния план активите, конфискувани от руските олигарси, посочи украинският премиер. Според него планът трябва да се състои от три етапа, като се започне с възстановяване на най-необходимото, например водоподаването.

Веднага след края на сраженията трябва да последва бързо изграждане на временни жилища , болници и училища. Заключителният етап трябва да се фокусира върху дългосрочното трансформиране на Украйна, посочи Шмихал.

Президентът Зеленски се обърна към форума по видеовръзка.

Това не е локален въпрос, някъде на изток - не. Става дума за нападение на Русия срещу общите ценности, които споделяме вие и аз. Така възстановяването на Украйна не е местен проект на една отделна нация, но и на демократичния свят, на всички страни, които могат да се определят като цивилизовани.

Не трябва да се позволи на Кремъл да постигне целта си за военно, политическо и икономическо разрушаване на Украйна, изтъкна председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя припомни, че от началото на войната Евросъюзът е мобилизирал 6,3 милиарда евро финансова подкрепа за Украйна и ще има още средства. фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът ще създаде платформа за възстановяване, която ще координира процеса след края на войната. Ще се разчита и на опита от борбата с последиците от ковид-пандемията.

Чрез инвестиционната платформа Европейската комисия може да предложи обширната си експертиза при управление на програми, която съчетава реформа и инвестиции, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Оригиналният "План Маршал" е американска инициатива, стартирала през 1948 г. за възстановяване на следвоенна Европа. Идеята е на тогавашния държавен секретар Джордж Маршал. В рамките на програмата Вашингтон инжектира в европейските икономики малко над 13 милиарда долара, равни сега на 160 милиарда. 85 процента от средствата са отпуснати безвъзмездно, а останалите - под формата на дългосрочни заеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    всички глупаци от статията май са пили вода от автомивка. незнам колко трябва да си прост , за да си мислиш , че ще стане точно така и че Русия ще върне и педя от извоюваната страна. Ред е на Одеса и на гудбай морска граница. евроглупаци.
  • 2
    1
    МВФ
    НЕ СЕ ТРЕВОЖЕТЕ.ЕДНО ЗАЕМЧЕ ОТ 1 ТРИЛИОН ПО ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ЩЕ ОПРАВИ РАБОТАТА.ЛИХВИЧКИ,ТУЙ,ОНУЙ И СТАВАТЕ КАТО БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПРОИЗВОДСТВО И ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.КАТО НЕ ПЛАЩАТЕ ПОЛЕЗНИТЕ ИЗКОПАЕМИ ЗА ФИРМИТЕ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари