Ударът от войната: Очаква се поскъпване на пшеницата, горивата и по-висока инфлация

0
Тенденцията за повишаване на цените на храните ще продължи, смятат експерти
Тенденцията за повишаване на цените на храните ще продължи, смятат експерти

Тенденцията за повишаване на цените на храните ще продължи, смятат експерти

Български зърнопроизводители очакват поскъпване на пшеницата и на олиото. Ето как са се отразили на Русия санкциите преди близо 8 години, по данни на Световната банка.

През 2013 г. износът на Русия е бил за 527 милиарда долара. През следващите три години има намаление до около 300 милиарда, но след това, приходите на Москва от експорт започват да растат, и през 2019 г., почти възстановяват нивата си, предаде bTV НОВИНИТЕ.

Топ 5 на страните, към които Русия изнася продукция, са Китай, Нидерландия, Германия, Беларус и Турция.

Москва изнася най-много петрол и природен газ.

Русия и Украйна са сред най-сериозните производители на зърнени култури и от техните реколти зависят цените и у нас.

Радостина Жекова е зърнопроизводител в Добруджа. Освен посевите си следи и войната в Украйна.

"Истината е, че в момента в който започна военният конфликт между Русия и Украйна, Матиф, френската борса за нашата продукция полудя. Ще следваме цените нагоре, със сигурност ще има изключително висока инфлация, ако не се успокоят нещата", обяснява Жекова.

Ако Русия и Украйна не изнасят, ще се стигне до изключително голямо търсене. От министерството на икономиката съобщиха, че в момента държавният резерв от зърно у нас ще стигне за 2 години. Производителите, обаче се притесняват И от това, че няма да могат да внасят торове от Русия.

„Тенденцията за повишаване на цените на храните, може и да е по-плавна, но ще продължи. Нямаме условия в момента да спре. Това, което първо ще поскъпне са зърнените култури и специално пшеницата и фуражите“, посочва Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Според икономисти войната в Украйна ще оскъпи живота в световен мащаб.

Според икономистът Стоян Панчев в момента имаме висока инфлация, заради поведението на централните банки от последните години, и предстои надграждане на тази инфлация.

„Ако отидем до бензиностанциите ще слагаме бензин за много повече пари и реално това означава, че ще обеднеем“, отбелязва и икономистът Кузман Илиев.

Според анализаторите всичко ще зависи от продължителността на войната в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари