Учениците в Русе предпочитат водка!

0
3/4 от русенските ученици опитвали алкохол до 14г. възраст, сочи проучване
3/4 от русенските ученици опитвали алкохол до 14г. възраст, сочи проучване

По повод месеца на трезвеността РЗИ - Русе проведе анкетно проучване сред ученици, свързано с консумацията на алкохол във възрастовата група 14 -19 г.

В проучването участваха ученици от СОУ „Йордан.Йовков”, ПГИУ „Елиас Канети”, ПГ по туризъм „Недка Лазарова”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”. Здравната инспекция предоставя данните от проведеното проучване, информира Топ новини.

Младежите са отговаряли на 12 въпроса, свързани с навиците при консумацията на алкохол и познанията за вредите, които нанася злоупотребата в дългосрочен план. 

Като тревожен се определя факта, че повече от 26% от участвалите в анкетата са опитали за пръв път алкохол преди да навършат 12 години, а половината от тях между 12 и 14 годишна възраст.

Според данните от проучването близо 63% от учениците са заявили, че употребяват алкохол, като 8,33%  от тях споделят, че консумират алкохол ежедневно.

Предпочитаните сред младежите са концентрираните алкохолни напитки, като те са посочени  от 33,3% от учениците между 14 и 19 години.

На второ място са посочили – вино (25%), а cред учениците, употребяващи алкохол 37,5% са се напивали между 1 и 3 пъти през последните 12 месеца, 19,4% между 4 и 10 пъти, а повече от 10 пъти 12,5%.

На въпроса „Колко често консумирате алкохол?” близо 32% отговарят, че пият много рядко, 27,7%- посочват, че го правят няколко пъти месечно, 18,05%- веднъж седмично, 13,8%- няколко пъти през седмицата, а 8,33% пият всеки ден.

За редовна консумация се приема употреба на алкохол веднъж или повече пъти седмично.

Попитани дали са наясно, че злоупотребата с алкохол причинява зависимост, 70,43% отговарят утвърдително, 82,6% могат да направят разликата между пияно състояние и алкохолизъм, а 85,21% заявяват , че разбират какво е алкохолна интоксикация.

Почти всички ученици (94,7%) са отбелязали, че са запознати с рисковете за здравето, свързани с прекалената консумация на алкохол.

Тук се прави уговорката, че чувствителността на отделните лица към алкохол е различна. Увреждания могат да възникнат при малки дози, а да отсъстват при големи.
 
Прекомерната консумация на алкохол често води до престъпни прояви, насилие и рисково сексуално поведение, напомнят от РЗИ - Русе.

По данни на СЗО възрастта, от която децата започват да употребяват алкохол в последните години все повече намалява.

В световен мащаб употребата на алкохол се смята за един от водещите причинители за множество заболявания, като освен зависимост, води след себе си редица психични, неврологични и соматични болестни състояния.

Алкохолът влияе както на честотата, така и върху начина на протичане и изхода от заболяванията.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари