Ученици се учат в YouTube как да взривят банкомат

0
“Беше ни интересно, искахме да видим какво ще стане”, обяснили момчетата
“Беше ни интересно, искахме да видим какво ще стане”, обяснили момчетата

Дванайсетокласниците Даниел и Валентино се разкаяха и отнесоха по 3 години затвор условно.

Да обереш банка или поне банкомат, не е толкова лесно, колкото изглежда на кино. Двама ученици от София го разбраха при извънкласна работа. Преди 5 месеца те опитаха да опразнят банкомат в “Люлин”, но вместо с пачки се видяха с белезници. В чистите им доскоро досиета вече има присъди, пише 24 часа.

Даниел Лулев и Валентино Валентинов получиха от Софийския градски съд (СГС) по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Двамата напуснаха съдебната зала

Наблюдаващ прокурор по делото бе Виктор Тарчев от СГП. Разследването е проведено под негово ръководство със сълзи на очи

Със сълзи ги посрещнаха и родителите им.

“Никога повече няма да ми мине през главата да правя такова нещо. Безкрайно съжалявам”, каза при първата си поява пред съда 18-годишният Валентино. Разкая се и приятелят му, който наскоро навърши 19 г. Магистратите им повярваха, че ще се поправят. Момчетата сключиха споразумение с прокуратурата, което бе внесено в СГС в петък и вече е одобрено от 13-и състав с председател Александра Йорданова.

Взрив по тъмно

В 3,20 ч на 28 декември 2017 г. двама с маски, якета и ръкавици влизат в преддверието на банка в блок на столичния бул. “Панчо Владигеров”. Единият е с раница, а другият носи надуваема играчка във формата на делфин, пълна с газ ацетилен. В нея е поставен гумен маркуч.

Маскираните пробиват отвор в долната част на банкомата, където има 96 070 лв. Поставят маркуча във вътрешността му и започват да го пълнят с газ. В същия отвор слагат напоено с ацетон въже, за да служи като фитил. Разпъват го извън банковото помещение и го запалват.

В 3,25 ч следва взрив. След секунди двамата обирджии, но вече без ръкавици, влизат отново в преддверието с банкомата и с помощта на кози крак опитват да отворят касетите с парите. Камера заснема как единият държи с голи ръце гумения маркуч и бутилката с ацетон, който е леснозапалим. Внезапно се задейства аларма.

Маскираните побягват към блок 606, преди да са успели да вземат парите. Две минути след алармата пристига охранителна кола на СОТ, а скоро и полиция. Потвърдено е, че парите са непокътнати, иззети са и веществени доказателства. По намерена бутилка с надпис “Profit ацетон” и маркуч още същия ден са открити следи, от които е извлечено ДНК. Оказва се обаче, че тя е на човек, който няма регистрации в МВР.

Полицаите проверяват камерите в района, както и магазините, от които обирджиите вероятно са пазарували. Усилията им не остават напразни.

Оказва се, че бутилката с ацетона е купена към 19,17 ч на 13 декември 2017 г. от 2-ма младежи, чието описание съвпада с външния вид на обирджиите. Те се придвижват с ауди. Полицията претърсва всички кофи за боклук в посоката, в която двамата са изчезнали. В една от тях е открита кутия с картинка на делфин, баркод и надпис “Джъмбо”. Оказва се, че колата на младежите е заснета от камера на АПИ

в района на магазина на 23 декември, а надуваемият делфин е купен в 13,47 ч. Така обръчът около двамата, взривили банкомата, се затяга.

Два дни след престъплението разследващите имат не само заподозрени, но знаят имената и адресите им. Прокуратурата обаче не бърза - целта ѝ е да бъдат събрани възможно най-много доказателства.

На 5 януари т.г. към 6 ч сутринта полицаи отиват тихо и кротко в домовете на дванайсетокласниците Даниел и Валентино. Единият живее в “Люлин” недалеч от офиса с банкомата, а другият - в село, близко до София. За разследващите е важно да вземат проби за ДНК анализ, за да ги сравнят с откритата ДНК по бутилката с ацетон и въжето, открити на местопрестъплението.

“Единият вариант бе да отидем по къщите на заподозрените заедно с експертите, за да вземем на място ДНК и да го изследваме. Но тогава всички експерти бяха заети с шесторното убийство в Нови Искър, за което издирваха Росен Горския под дърво и камък”, разказва участник в разследването.

Другият вариант бил криминалистите да влязат по къщите, да направят претърсване и чак тогава да бъдат назначени ДНК експертизи. Екипът обаче преценил, че това ще ги забави. Третата възможност била да заведат момчетата в СДВР и да запечатат жилищата, да вземат материал за ДНК и после да се върнат за претърсване.

“Като влязохме, в едната къща имаше дете на 3-4 г. Ако бяхме запечатали жилището, то трябваше да остане с часове навън. Решихме да действаме така, че да не го стресираме. После ми казаха, че то дори не е разбрало, че в къщата е имало полиция”, разказва участник в акцията и добавя: “Шумът и показността понякога могат да поставят на карта и най-доброто разследване”.

В домовете на младежите са намерени куп улики - надуваемият делфин, маските, ръкавиците, козият крак, както и дрехите, с които двамата са били облечени при опита за обир и при туровете им по магазините. Изяснено е, че на 24 ноември младежите са взели под наем газова бутилка. Намерена е бележка за депозита с името на Даниел и касовия ордер. А също - крачна помпа, купена от “Илиянци”, от която бил взет маркуч за “банковия удар”.

Още на път за СДВР младежите признават за стореното. Премълчават само кой е инициаторът. Разказват, че преди да разбият банкомата, са проиграли пробен взрив със стар хладилник и надуваем банан край радомирското село Долни Раковец. Как да го направят те научили от клип в ютюб.

“Беше ни интересно, искахме да видим какво ще стане”, обяснили момчетата. Те обаче не съобразили, че ацетиленът е силно летлив газ и трябва бързо да бъде взривен, за да има ефект. Докато запаленият фитил предизвика експлозия, голяма част от газа се изпарила. Взривът разбил банкомата, но не и касетите с парите

Затова се наложило в работа да влезе и любимият на крадците кози крак.

Даниел и Валентино са обвинени за опит за грабеж и унищожаване на имущество чрез взрив. Според прокуратурата те са извършили престъпленията след предварителен сговор и при разпределение на ролите. Не изхвърлили вещите, маските и дрехите, които използвали, защото вероятно са възнамерявали да опитат пак.

Младежите нямат други провинения и имат добри характеристики от училище. От добри семейства са. Родителите им са възстановили щетите, нанесени при взрива на банкомата, който струва 26 799 лв. Те ще платят и близо 3000 лв. разноски по делото.

Освен за взрива и опита за грабеж Даниел е осъден и за държане на монети за общо 2165 лв. Те са намерени в дома му, скрити в кашон. Сред тях имало 110 “константинки” - монети, сечени при Константин Велики, сребърни денари и др.

При определяне на наказанието магистратите вземат предвид, че обвинените са млади - на възраст, “гранична с увлечението и лекомислието на непълнолетния”. Решаващ за присъдите обаче е фактът, че учениците са оказали пълно съдействие на разследващите, които още след арестите провеждат 2 експеримента.

“Няма нужда такива младежи да ги вкарваме в затвора и зорлем да ги правим престъпници”, коментираха юристи след присъдите в зала 10.

Даниел и Валентино са изпълнили обещанието, което дадоха пред съда през януари, да завършат средното си образование. “Това, което сте направили, не е героизъм. То е нещо страшно”, скара им се тогава една от съдийките и ги пусна срещу гаранции от по 2000 лв. Присъдите им са окончателни и вече са в сила.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари