Учени: Ваксините не причиняват аутизъм!

0
Експертите вярват, че представените данни и изводи ще хвърлят повече светлина върху въпроса трябва или не трябва да ваксинираме децата си
Експертите вярват, че представените данни и изводи ще хвърлят повече светлина върху въпроса трябва или не трябва да ваксинираме децата си

Ваксините не причиняват аутизъм! Това заявиха датски учени, след като направиха обширно проучване по въпроса има ли връзка между ваксината за рубеола, морбили и паротит с аутизма, съобщи ScaryMommy.

В продължение на 10 години изследователски екип от Statens Serum Institut в Копенхаген проследяват всички деца, родени в Дания от датски майки за периода от 1999 и 2010 г., чийто брой възлиза на 657 461.

Изводите от проучването, публикувани в Annals of Internal Medicine journal, категорично сочат, че т.нар. MMR ваксина по никакъв начин не увеличава опасността от развитие на аутизъм, дори и при деца с висок риск.

Епидемиолозите и статистиците използват регистрите на населението в Дания, за да направят връзка между информацията за имунизационния статус и диагнозата аутизъм, както и да проследят историята на аутизма и други рискови фактори. След 10-годишното проучване, заключението гласи: Ваксината не увеличава риска от аутизъм!

Изследването потвърждава, че ваксината за морбили, паротит и рубеола не увеличава риска от аутизъм, не отключва аутизъм в по-податливи деца и не се свързва с повече случаи на аутизъм след ваксиниране“, споделят авторите на проучването.

Експертите вярват, че представените данни и изводи ще хвърлят повече светлина върху въпроса трябва или не трябва да ваксинираме децата си. Те искрено се надяват, че изнесената информация ще помогне да бъде игнориран един от най-разпространените и наболели в последно време митове, битуващ сред антивакс движенията.

Митът се ражда от статия, публикувана през 1998 г., която се позовава на изследване с водещ автор вече бившият британски лекар Андрю Уейкфийлд. Същият прави връзка между гореспоменатата ваксина и аутизма, базирайки се на изследвания, направени едва над 12 деца (разликата между 12 и 650 хил. е огромна, нали). Не след дълго обаче той се отрича от думите си и е отписан от регистъра на Британския лекарски съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари