Учени от БАН ще помагат на Кризисния щаб

0
Това заяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев
Това заяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев

Към Кризисния щаб от днес има прикрепен екип от учени от БАН, които ще ни помагат не само да снабдяваме в реално време с данни за разпространението на коронавируса, но и да правим прогнози“.

Това заяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

Смятаме, че това е изключително ценно попълнение към Кризисня щаб. Създаването на математически модели би ни дало ценна информация, за да вземе още решения и как да разпределяме ресурси“, допълни началникът на Централния оперативен щаб и шеф на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса", каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“, допълни още той.

Предприетите мерки от правителството работят, което се вижда от изчисленията и прогнозите. Ако карантината се задържи, след 3 седмици ще имаме добри новини за намаляване на тенденцията, а след 3 месеца ще можем вече да се похвалим, че сме изчистили заразата", заяви проф. Николай Витанов от БАН. „Това обаче ще стане при условие, че карантината не се пробие", категоричен бе той.

От днес започва производството на защитни костюми в още две фабрики у нас. Днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопракиткуващи лекари. Общо 8 000 броя ще бъдат доставени“, съобщи още Томислав Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари