Турция увеличи територията си с парче земя от Грузия

0
Грузинска река е станала причината за промяната на границите
Грузинска река е станала причината за промяната на границите Снимка: БГНЕС

С 15 акра грузинска земя турската държава увеличава територията си и това стана с подписан днес протокол между делегации на двете страни, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Преди 40 г. река Чаксу, която представлява водната граница, е изменила коритото си и е заляла част от територията на Турция, а споровете за принадлежността на въпросните площи започват още тогава. Борбата за връщането на земята до границата завърши с щастлив финал за Турция, отбелязват медиите днес. Миналата седмица представителят на Външното министерство на Грузия Ивери Мелашвили и управителят на турския район Пософ Йозен Алибейоглу са инспектирали спорната зона и са стигнали до решението речното корито да бъде коригирано в подходяща локация така, че 15-те акра земя да се върнат в турска територия.

В протокола е визирана и необходимостта от почистване на терена от треви и друга растителност, скрап и отпадъци, а клоните на горските дървета с дължина 2 метра ще бъдат изсечени. „Тази земя е изключително плодородна, ще почистя плевелите и дърветата, и ще я обработвам. Години наред писах писма до властите в Анкара и настоявах да си я върна. Едва през 2013 г. експерти посетиха мястото, бе съставена обща работна комисия с представители на Турция и Грузия, на които съм благодарен, че си върнах земята, макар и 40 г. по-късно“, казва собственикът й Сюлейман Челик на 78 г. сега.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари