Турция отвърна на заплахата на Гърция

0
Всички трябва да знаят, че ще си платят скъпо
Всички трябва да знаят, че ще си платят скъпо

В отговор на изказването на началника на Генералния щаб на гръцките Въоръжени сили Евангелос Апостолакис, който заяви, че „ако турците превземат за скалисто островче, ние ще го сравним със земята“. И това е червена линия за правителството“ в Атина, министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар предупреди Гърция да се въздържа от провокации", пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.

„Всички трябва да се пазят от провокации в Егейско и Средиземно море и Кипър. Иначе, трябва да знаят, че ще платят скъпо за това“, отбеляза военният министър на Турция. „Това е съветът, който даваме на нашите съседи“, добави той.

Изданието припомня, че в четвъртък Акар отбеляза, че „сме взели мерки, за да предотвратим свършени факти в Егейско и Средиземно море“ и посочи, че „правим всичко необходимо, за да защитим своето. Няма начин да бъдат отнети правата на нашата страна или нашия народ“.

„Ние искаме мир и добросъседски отношения. Но в Егейско и Средиземно море, няма начин да се отърват от правата на нашия народ, на Република Турция и Турска република Северен Кипър“, подчерта турският военен министър.

„Катимерини“ отбелязва още, че след края на гръцкия Национален съвет по външни работи, заместник-министърът на външните работи Йоргос Катругалос изпрати послание, че Гърция, с бдителност и трезвост, потвърждава, че позицията на страната е осигурена не само от подобряването на нейната международна позиция, но и от възпиращата сила на въоръжените й сили.

Отново по темата, Катругалос посочи, че твърдата позиция на гръцката външна политика се потвърждава, защото законите на страната са международно легитимни и по тази причина Гърция няма причини да инвестира в ескалиране на вербалната война и конфликти. „Другата страна се нуждае от риторични избухвания и празни заплахи“, добави той, като обясни, че Анкара иска ревизия на международното право.

Запитан дали изявлението на ръководителя на Генералния щаб на националната отбрана има подкрепата на политическото ръководство, той отговори, че „имаме абсолютно съвпадение с ръководителя на въоръжените сили“ и добавих, че Гърция няма интерес от ескалиране на политическата реторика, а Апостолакис е изпратил ясен сигнал за възпиращата сила на гръцките въоръжени сили, както е трябвало да направи.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари