Цветан Василев бяга в Русия

0
Олигархът беглец Цветан Василев обмисля нов трик, с който да финтира родното правосъдие
Олигархът беглец Цветан Василев обмисля нов трик, с който да финтира родното правосъдие

Олигархът беглец Цветан Василев обмисля нов трик, с който да финтира родното правосъдие, както и опонентите си, научи вестник „Всеки ден". Скандалният банкер, който е обвиняем по делото за изчезването на 206 милиона лева от фалиралата КТБ, отчаяно се опитва да се сдобие с руско гражданство.

Още миналото лято, когато Василев се предаде на властите в Сърбия, след като преди това бе издирван от Интерпол, медиите в Белград съобщиха, че той пробвал да получи сръбски паспорт. Тъй като срещу него има повдигнати сериозни обвинения, а и той е в процес на екстрадиция, дори и да е направил постъпки, пишман банкерът все още е само български гражданин.

От друга страна, олигархът има сериозни бизнес интереси в западната ни съседка и явно, за да не създава проблеми на тамошните власти, се е отказал от намерението си за сръбски паспорт. Сега обаче гледа на Изток, към Москва, осъзнавайки, че съдебната сага около него ще се точи твърде дълго и ще му е нужна по-голяма закрила, твърдят източници на „Всеки ден". Руското гражданство би му дало правото да пътува, както и юридическа защита и защита на гражданските му права от страна на Руската федерация.

Експерти по международно право обясниха пред „Всеки ден", че процедурата по даването на руски паспорт на Цветан Василев ще е трудна, но в никакъв случай не невъзможна. На-важното в случая е, че той може да има двойно гражданство - българско и руско, тъй като законът и на двете държави позволява това. Олигархът можело да поиска да се закълне в конституцията на Путин с мотива, че има делови отношения с руски компании, банки и бизнесмени. Поне официално финансистът не развива бизнес в Русия, няма съпруга рускиня, както и не е учил в тамошен университет - все червени точки, които биха му дали предимство при евентуална молба за руско гражданство.

Според източници на „Всеки ден" обаче Василев има едно друго голямо предимство - благодарение на свои бизнес партньори от Сърбия и западноевропейски страни можел да си осигури благоразположението на високопоставени чиновници в Москва и дори в Кремъл, които бързо да придвижат иначе тромавата процедура и да му дадат руско гражданство.

Както е известно, през март белгиецът с руски паспорт Пиер Луврие чрез компанията си LIC33 заяви, че иска да придобие дялове в БТК, „Виваком", военните заводи „Дунарит" и „Авионамс" и още няколко стратегически компании. Той гръмко обяви, че компанията му ще поеме дълговете на дружествата в размер на 900 милиона евро. Пиер Луврие развива бизнес в Русия и бе партньор на кремълския олигарх Константин Малофеев. 

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари