ЦИК отрече да има грешка при разпределението на мандатите на евровота

0
Въпросът бе повдигнат след като социолога Михаил Мирчев заяви, че ЦИК е излъгала като е дала мандат на "Демократична България"
Въпросът бе повдигнат след като социолога Михаил Мирчев заяви, че ЦИК е излъгала като е дала мандат на "Демократична България" Снимка: БГНЕС

ЦИК отрече да има грешка при разпределението на мандатите на европейските избори, съобщава "24 часа".

Говорителят на Комисията Александър Андреев обясни, че съгласно методиката при определянето на мандатите на партиите и коалициите гласовете "Не подкрепям никого" се изваждат, защото те са недействителни по отношение на избора, тъй като не подкрепят нито една листа или независим кандидат. Думите му са по повод твърденията на социолога Михаил Мирчев, че ЦИК е излъгала като е дала мандат на "Демократична България".

"Няма как незаконосъобразно да сме дали мандат. Изчислението на мандатите е качено на сайта на ЦИК и там са всички стъпки", категоричен бе Андреев. Той припомни, че през 2016 г., когато е въведено задължителното гласуване, е била предвидена и опцията "Не подкрепям никого".

Сами по себе си тези гласове са действителни, защото са подадени според изискванията, но те са недействителни при определянето на мандатите, тъй като в тях няма посочена воля за подкрепа на кандидатстка листа, заяви Андреев, допълвайки, че методиката на разпределение на мандатите е приложена напълно правилно и е съгласно разпоредбите на Изборния кодекс.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари