ЦИК не видя агитация в думите на президента

0
ГЕРБ подаде жалба срещу Румен Радев за агитация в полза на БСП в Асеновград
ГЕРБ подаде жалба срещу Румен Радев за агитация в полза на БСП в Асеновград Снимка: БТА

Централната избирателна комисия не видя нарушение в думите на президента Румен Радев по време на празника на Асеновград преди няколко дни, заради които тя бе сезирана от ГЕРБ.

За нарушение на президента гласуваха четирима членове на ЦИК, а "против" - 15 души.

Според Мария Бойкинова Радев е нарушил правилата, защото "не само е агитирал, но грубо е агитирал срещу определена партия". "Президентът може и да е политическо лице, но в период на предизборна кампания той трябва да се въздържа от политически внушения", каза Бойкинова и цитира думите на Радев към управляващите "както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". Бойкинова добави, че това са "груби внушения, които са във вреда на една политическа сила". Като член на ЦИК от 2014 г. за нея било прецедент постъпването на сигнал срещу президента, предава 24 часа.

"Преди няколко дни, когато разглеждахме сигналите срещу народни представители и премиера говорихте точно обратното. Сега президентът не може да прави политически изказвания. Много олекваме с такива тези. За мен жалбата е неоснователна", заяви Йорданка Ганчева.

Бойкинова отговори, че не може да се прави аналогия между президент, премиер и народни представители.

"Две велики сили ще си разменят глупави обвинения до довечера. Имаме по-важна работа", намеси се Ивайло Ивков.

"Животът не спира в предизборен период. Президентът е обединител на нацията и той има право да изразява своите позиции и те може да не съвпадат с тези на управляващите. Единомислие не означава обединител на нацията", каза секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

Според Николай Николов пък президентът бил конституционно задължен да не мълчи. Той попита кой текст в кой закон забранява на държавния глава да изпълнява конституционните си правомощия в предизборен период.

Георги Баханов цитира друга част от думите на Радев - "проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци, не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици, и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, смята Румен Радев, че безконтролността на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и с оставки". "Нормално е партията, чийто лидер е премиерът, да се почувства засегната. Това е индиректен призив за неподкрепяне на тази партия", смята Баханов.

Според шефката на ЦИК Стефка Стоева е нормално първите мъже в държавата да изразяват позициите си, а ЦИК трябвало да се занимава само със субектите, които участват в предизборната кампания. Стоева обясни, че ще гласува "против" установяването на нарушение от страна на президента, така както е гласувала и "против" установяването на нарушение от премиера Бойко Борисов преди няколко дни.

"Не харесвам, когато един президент говори за народа си като за "кофи за боклук" и го прави от най-голямата община, която партията, издигнала го за президент, е спечелила", обясни вота си Димитър Димитров.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари