Цените на жилищата са скочили с 5% насред кризата

0
В същото време търсенето на имоти е толкова голямо, че времето за продажба на качествен апартаменти отнема не повече от седмица
В същото време търсенето на имоти е толкова голямо, че времето за продажба на качествен апартаменти отнема не повече от седмица Снимка: Dunavmost

Пазарът до ноември е много активен, времето за продажба на качествен апартаменти отнема не повече от седмица

Цените на жилищните имоти са нараснали средно с 5% през тази година въпреки проблемите, които предизвиква COVD-пандемията.

Това отчетоха представители на бранша по време на онлайн дискусия за предизвикателствата пред пазара на жилищата, организирана от специализирания сайт imoti.bg.

"След стъписването през март-май още през лятото сключването на сделките беше възстановено, банките също възобновиха кредитирането на рекордно ниска цена", отбеляза Румяна Алесандрова от агенцията за недвижими имоти "Сандер Корект РА".

Най-голям е интересът към двустайни апартаменти ново строителство и покупки на жилища с инвестиционна цел, като купувачите са с много завишени изисквания към строителните материали, високи тавани, локацията, общите части, изгледа и средата около жилището, отбелязват брокерите. Те посочват, че търсенето на жилищни имоти е толкова голямо, че времето за продажба на качествени апартаменти с правилно поставени цени, не отнема повече от седмица. За толкова време се сключват и предварителни договори за добрите проекти в строеж.

През тази година обаче голяма част от надценените имоти са слезли до нормалните си нива. Това най-вече се отнася за пазара в София, и по-специално за оферти в Южната дъга на столицата. Има случаи, в които оферираните цени паднали с 15-20%, казва Румяна Александрова.

В същото време имотният пазар в София заедно с Пловдив са най-слабо повлияни от кризата, за разлика от Бургас и Варна. В двата морски града почти няма ръст на цените в сравнение с предкризисните нива, въпреки че и там спадът на броя на сделките е наваксан в сравнение със забавянето през пролетта.

"Ние също сме изненадани донякъде от засилената активност и доброто представяне на пазара тази година. Очаквахме пандемията да доведе до средно 5% спад на цените, а се случи точно обратното", посочи Антон Андонов от ЕРА България. Според него има поне две обяснения за това. Първото е, че покупката на имот си остава най-сигурната и доходоносна към момента инвестиция. Втората, че като цяло купувачите не са заети в най-засегнатите от коронавируса сектори - туризъм и ресторантьорство, както и че банките не спряха да отпускат ипотечни и потребителски кредити. През третото тримесечие новите ипотечни кредити са отбелязали 10% ръст в сравнение с миналата година.

Освен това много българи, които работеха в чужбина, са се върнали през тази година и първото нещо, което правят е да купят жилище, посочват брокери.

През ноември обаче с новата ковид-вълна се забелязва леко свиване на пазара, което продължава и през декември. Затова е трудно да се каже как ще завърши годината. "Обикновено последните два месеца са много силни, но много хора сега се разболяват или са под карантина, което проваля много планове", казва Антон Андонов.

Кризата все пак е дала негативно отражение върху сектора - наблюдава се спад на стартирането на нови жилищни проекти, като към октомври са намалели с 26% спрямо м.г. "Тепърва ще видим какво отражение ще има това на пазара", казва Андонов. Според него е трудно да се прогнозира как ще се развие пазарът догодина, защото не е ясно кога и доколко ще бъде овладяна пандемията и как тя ще се отрази на икономиката и оттам на доходите.

От Националната асоциация на строителните предприемачи обаче са убедени, че и догодина ще има нормално търсене и предлагане на жилищни имоти, като цените ще продължат да растат умерено с 5 до 7%. "Наше проучване показва, че за последните 20 г. жилищните имоти са поскъпнали средно със 140%, т.е. 7% годишно, което е съизмеримо с инфлацията. Затова реално цените стоят на едно ниво", обяви Георги Тошев, председател на асоциацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук