Цената на олиото подгони 4 лева

6
Най-скъпо е в Бургас, Сливен и Ямбол
Най-скъпо е в Бургас, Сливен и Ямбол

Тон слънчоглед достигна близо хилядарка

Литър олио подгони 4 лева заради поскъпването на цената на слънчогледа в световен мащаб. През последните седмици един от най-употребяваните продукти в родните домакинства плавно поскъпва, като обяснението е в слабите добиви - 1/3 по-малко от предходната година.

"В големите търговски вериги олиото се продава на цени от 2,74 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 3,24 лв./литър (Варна). В 18 области се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения в границите от -3,2% (Бургас, Русе, Сливен и Ямбол) до +3,6% (Пазарджик и Пловдив), които се компенсират и средната цена на дребно за страната в големите супермаркети остава 3,01 лв./литър. Цените на дребно на олиото в другите търговски обекти варират от 2,84 лв./литър (Пазарджик) до 3,39 лв./литър (Бургас, Сливен и Ямбол). Средната за страната цена на олиото в по-малките магазини се покачва с 1%, до 3,07 лв./литър", съобщават от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, като се позовават на данни на земеделското министерство.

Средно за страната цената на едро на олиото на тържищата се запазва на ниво от 2,45 лв./литър. В сравнение с предходния седмичен период в шест области се отчита повишение на цените, достигащо до 4,7% в Русе, а в други пет - понижение в рамките на 0,4% - 6%, най-значително в Силистра.

Миналото лято тон слънчоглед се купува за 600 лева, а до края на годината поскъпва до 800 лева за тон. В момента цената почти докосва хилядарка - 950 лева за тон.

Положението допълнително се усложнява от ниските добиви и в другите страни, които са основен доставчик на суровината за олио - Румъния, Украйна и Русия. Въпреки тревожната тенденция експерти са категорични, че олиото няма да изчезне от потребителската мрежа и ще продължава да бъде достъпно, макар и на по-висока цена. Големите хипермаркети дори пускат промоционално литър по 2,29 лева, което е много по-евтино от средните цени за страната.

Пшеницата и царевицата също нагоре

От началото на новата 2021 година цените на зърнените продукти на световните борсови пазари вървят нагоре, съобщава Софийската стокова борса.

Пшеницата в САЩ поскъпна с 16 долара до 290 щ.д./тон, тази във Франция се вдигна с 5 евро до 217 евро/тон. Цената и в Украйна и в Русия също се повиши със съответно 7 и 13 долара до 267 и 273 щ.д./тон.

При царевицата цената в САЩ добавя най-много - плюс 22 долара до 239 щ.д./тон, в Украйна промяната е по-незначителна - плюс 3 долара и 237 щ.д./тон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари