Цацаров иска да отпадне даването на гражданство срещу инвестиции

0
Нахалството е толкова крещящо, че инвестицията не съществува към момента на издаване на Указа, макар че тя съществува към момента на подаване на тези документи, разкрива главният прокурор
Нахалството е толкова крещящо, че инвестицията не съществува към момента на издаване на Указа, макар че тя съществува към момента на подаване на тези документи, разкрива главният прокурор Видео: БНТ

Главният прокурор предлага да отпадне възможността за предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции.

Пред депутатите от временната парламентарна комисия за аферите с продажба на българско гражданство Сотир Цацаров заяви, че проверките на ДАНС и прокуратурата са установили много нарушения и няма механизъм за контрол.

Пред депутатите Сотир Цацаров каза, че е поискал отнемането на вече дадено българско гражданство на двама руснаци, трима египтяни, един пакистанец и един йорданец. Общото в седемте случая е, че те са станали български граждани заради инвестиции в държавни ценни книжа, но са ги продали преди да изтече задължителния двугодишен срок за поддържане на инвестицията след издаването на Указа за българско гражданство, предава БНТ.

Сотир Цацаров, главен прокурор: В шест от седемте случая, съжалявам за думата, която ще използвам, нахалството е толкова крещящо, че инвестицията не съществува към момента на издаване на Указа, макар че тя съществува към момента на подаване на тези документи.

Според Цацаров законът дава възможност да се изгради схема за продажба на българско гражданство.

Сотир Цацаров, главен прокурор: В много случаи е било установено в резултата на действащи канали, които са били свързани с определени адвокатски кантори и с набавянето на съответния абсолютно образцов набор от документи.

Сотир Цацаров предлага два варианта за решаване на проблемите. Единият е гражданство да се дава само срещу реална инвестиция, а не срещу закупени държавни ценни книжа или облигации. При този вариант, според главния прокурор, трябва да има и механизъм за контрол, дали инвестицията се поддържа и развива. Призна, че е привърженик на втория вариант - да няма гражданство срещу инвестиции.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Оказва се, че инвестиционно гражданство придобиват лица, не става дума да подценяваме държавите - мерим инвестициите, лица които са граждани на Пакистан, на Египет, на Руската федерация, на Украйна, чиято инвестиция е буквално нула.

Главният прокурор предлага да се приемат и по-строги изисквания за документите с които се доказва български произход за даване на гражданство на представители на българските малцинствата от съседни и близки държави. Той съобщи още, че се очаква внасянето в съда на обвинителния акт по аферата в Агенцията за българите в чужбина. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари