Трима български учители в битка за 1 милион долара

1
Конкурсът "Глобал тичър прайс" има за цел усилията на възпитателите да бъдат световнопризнати
Конкурсът "Глобал тичър прайс" има за цел усилията на възпитателите да бъдат световнопризнати

Трима български учители са сред претендентите за награда от 1 000 000 долара, която се дава за изключителен преподавателски принос.

Конкурсът "Глобал тичър прайс" има за цел усилията на възпитателите да бъдат световнопризнати. Инициативата да има български представители е на вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, пише 168 часа.

Изборът на кандидатите е пресят през фин филтър. Критериите за номинация са много. Всяко училище предлага своя избраник. Регионалните управления на образованието отделят част от тях, като последната дума има МОН.

Одобрените за участие в конкурса са Емилиян Кадийски, учител по информатика и програмиране в Политехническа гимназия "Никола Вапцаров", Враца, Пепа Николова - преподавател по български език и литература в средно училище "Райчо Каролев" в Габрово и Ирена Тренчева - учител по английски език в средно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Перник.

Емилиян Кадийски пренебрегва възможността за голямо финансово развитие като програмист и се отдава на благородната кауза да създава интелект в един от най-бедните български градове.

Кадийски организира с други свои приятели безплатни курсове по програмиране, на които целта е хората да имат шанс да работят като програмисти във Враца.

"Станах учител случайно, покрай програмата "Заедно в час", която засили интереса ми към преподаването. Като цяло това, което много ми харесва, е че имам възможност да работя с младежи и да им помогна да разкрият интересни неща в сферата на технологиите. Целта ми е да ги мотивирам сами да се интересуват и след това сами да искат да се развиват", коментира той.

Пепа Николова и Ирена Тренчева са другите избраници, които имат дългогодишен учителски стаж и работят с деца със специални потребности. Г-жа Николова е отличена с награда "Неофит Рислски", а г-жа Тренчева е доброволец към детска фондация за подпомагане на деца в риск.

"Аз се възхищавам на българския учител, на онзи, който държи очите на България отворени, който й помага да се възвиси и словото й да не се забрави. За мен това е смисълът на наградата", коментира Пепа Николова. И тримата избраници смятат, че номинациите за престижния приз са признание и благодарност за техния труд.

Най-важното за един учител е неговият подход към учениците и това да привлече вниманието и интереса им. Тримата избраници се справят чудесно с тази нелека задача Учебната дейност с деца със специални потребности не е за всеки. Според двете учителки тя е призвание.

"В нито едно учебно заведение не може да ти вдъхнат любов към преподаването, ако не го носиш в себе си и не се стараеш да го развиваш. Работата с тези деца може би е трудна, но аз подхождам по игрови начин и се радвам на успехите им", отбелязва Ирена Тренчева.

"Много е хубаво, когато виждаш резултата от усилията си", добавя и учителката от Габрово.

Тримата учители все още обмислят каузите, които биха подкрепили, ако спечелят голямата награда. Казват, че задължително ще вложат част от парите в благотворителност.

Емилиян Кадийски е сигурен, че ще стимулира своята идея и ще инвестира в образованието във Враца.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари