Тревога за река Янтра в района на Габрово

1
Възможно е да прелее и водосбора на река Русенски Лом
Възможно е да прелее и водосбора на река Русенски Лом Снимка: Кирил Георгиев / архив

Очаква се нивото на река Янтра край Габрово да достигне прага за внимание.

Опасност от внезапни наводнения има през следващите часове в горното и средното течение на водосбора на река Янтра.

Това показва хидрологичната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В резултат на валежи днес ще има повишения на речните нива на всички реки от Дунавския басейн, като по-значителни ще бъдат повишенията във водосбора на реките източно от река Вит. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки.

В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения в следобедните и вечерни часове във водосборите на реките от средното и горно течение на река Вит (по основната река и притоците, р. Каменка и р. Катунецка), в горното течение на р. Осъм (по основната река и в притоците ѝ р. Суха, р. Команска, р. Бели Осъм и р. Черни Осъм), в целият водосбор на р. Янтра и по интензивно във водосбора на р. Елийска, р. Бохат (приток на р. Росица), в целият водосбор над град Велико Търново, във водосбора на р. Русенски Лом.

в резултат на валежи ще има повишения на речните нива във водосбора на река Огоста, но водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

в резултат на валежи, ще има повишения на речните нива във водосбора на река Искър. По-значителни повишения ще има в средното и долното течение на основната река и в притоците ѝ р. Лесновска, р. Батулийска, р. Малък Искър и р. Златна Панега. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Очакват се повишения на речните нива в целия водосбор на река Янтра. По-значителни ще бъдат повишенията в следобедните и вечерни часове и през нощта срещу 7 май главно в горното и средното течение по основната река и в притоците ѝ, р. Козлята, р. Белица, р Джулюница (приток на р. Лефеджа) и р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, само водното количество при град Габрово се очаква да достигне прагът за внимание.

В Черноморския басейн в резултат на валежи ще има незначителни повишения на речните нива в южночерноморските реки. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В Източнобеломорския басейн в резултат на валежи ще има незначителни повишения на речните нива от планинските водосбори.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

В резултат на валежи ще има повишения на речните нива и в Западнобеломорския басейн. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като в резултат на оттичане повишения ще има в долните течения на реките Места и Струма.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари