Трансплантирани пациенти искат да бъдат ваксинирани с предимство

0
От пациентските организации настояват за съдействие на Националния ваксинационен щаб
От пациентските организации настояват за съдействие на Националния ваксинационен щаб

От пациентските организации настояват за съдействие на Националния ваксинационен щаб

Трансплантирани пациенти настояват да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с предимство. За това информират от Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ в позиция, изпратена до председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

От пациентските организации отбелязват, че в Европа и света вече има готови протоколи за ваксинация срещу COVID-19 на хората, претърпели трансплантация.

В България по приблизителни данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ между 650 и 700 пациенти са с органни и клетъчни трансплантации.

Пациентите очакват от здравните власти да разяснят с коя ваксина могат да се ваксинират трансплантираните и да обявят кога и как да стане това, посочват от „Заедно с теб“. Оттам изтъкват, че за съжаление при личните лекари липсва информация по този въпрос.

В същото време, допълват от пациентската организация, информация от трансплантирани пациенти за поставена ваксина има вече в САЩ, Гърция, Андора, Великобритания, подготвят се и в Австрия и др.

От пациентската общност посочват още, че трансплантираните са рискова група и припомнят, че те всеки месец посещават болниците за изследвания и по този начин реално са на първа линия. Затова според тях е необходимо да се ваксинират с предимство.

„Заедно с теб“ предлагат и варианти за провеждане на ваксинацията на трансплантираните пациенти и уточняват, че те са обсъдени с експерти. Според тях ваксинация на за органно трансплантирани може да се проведе в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Лозенец“, ВМА, УМБАЛ „Света Екатерина“, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, а за клетъчно трансплантирани в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, НСБАЛХЗ – Дървеница, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

От организациите настояват за съдействие на Националния ваксинационен щаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари