Тръгна процедурата за избор на частен инвеститор в АЕЦ "Белене"

0
Срокът за набиране на заявления за участие в процедурата е 90 дни
Срокът за набиране на заявления за участие в процедурата е 90 дни Снимка: Ройтерс

Официално започна процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". Покана за проявяване на интерес към проекта беше обявена в сряда от "Националната електрическа компания", съобщи Министерството на енергетиката.

В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания за изграждането на "Белене", както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

Както беше предварително обявено, срокът за набиране на заявления за участие в процедурата е 90 дни. След това ще бъде направен списък с кандидати за стратегически инвеститор, които ще получат и информационен меморандум за проекта и ще бъдат поканени да подадат обвързващи оферти. След оценката им трябва да бъдат избрани и акционерите в проектната компания. Индикативният срок за приключването на процедурата е 1 година.

Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ "Белене", с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна. Българската страна, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции", пише в съобщението на Министерството на енергетиката.

Заедно с официалната обява енергийното министерство смята да изпрати лични покани до всички заявили досега интерес към проекта, както и до проектанта и изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ), дъщерна компания на руския ядрен концерн "Росатом".

Като стратегически инвеститор, който да осигури финансирането, досега се е афиширала само Китайската национална ядрена корпорация. Интерес към миноритарни дялове са обявили от Сърбия и Северна Македония, както и от Черна гора, които обаче може да се включат в проекта и като купувачи на произвежданата от централата електроенергия. Френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик" пък обявиха интерес да доставят различно оборудване и компоненти за ядрената централа като подизпълнители на АСЕ. Като такива има гарантирано участие и за български фирми.

Според поканата за търсене на стратегически инвеститор цената на проекта не трябва да надхвърля 10 млрд. евро. Максималният срок за пускането на централата в експлоатация е 10 години от сключване на споразумение между акционерите. Изисква се втората атомна централа да бъде направена с вече поръчаното и произведено оборудване на руската компания "Атомстройекспорт".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари