Томислав Дончев: Стопани крият прасета в спалните си

0
Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете, която да не е взета, заяви вицепремиерът
Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете, която да не е взета, заяви вицепремиерът Снимка: БГНЕС

"Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред."

Това каза пред журналисти днес след срещата при президента Румен Радев с представители на институциите, ангажирани с овладяване на кризата в сектор свиневъдство, вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев посочи, че са запознали президента с всичко, което е планирано да се случи през следващите дни и седмици и то е срещнало неговата подкрепа. По думите на вицепремиера президентът смята, че действията са правилни.

"Голямата опасност тук е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и ви казва "няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места да не ни съдействат", коментира Томислав Дончев.

Той посочи и случаи, при които прасета се укриват в спалните от проверяващите. "Особено нощем в 20-километровата зона по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село", каза Дончев.

Вицепремиерът каза още, че вярва в българските ветеринарни власти и мерките, които те предприемат, са адекватни. Осигурена е и необходимата степен на междуинституционално взаимодействие, т.е. БАБХ има подкрепата и на МВР, и на МО, и на МОСВ, и на другите министерства, където е необходимо.

Той отправи призив към всички политици, независимо от ранга им, към кметовете на кметства, на общини и общинските съветници - да бъдат съпричастни към мерките, които се вземат. Каза и, че има проблем с кметовете на населени места, които не съдействат достатъчно и често отправят противоречиви послания към хората.

"Най-страшно ще бъде, ако епидемията на Африканска чума по свинете я съчетаем с политическа глупост", посочи още Томислав Дончев.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари