Тол системата не работи, но поскъпва

0
За издръжката на служител в националното управление ще отиват около 1200 лева на месец
За издръжката на служител в националното управление ще отиват около 1200 лева на месец Снимка: АПИ

Очакваната от години тол система за тежките камиони, която би трябвало да въведе справедливост при плащането за преминаване по републиканските пътища, би могла и да заработи след половин година - в началото на март. Но междувременно плащанията за нея продължават, а правителството вече разпредели над милиард от очаквани бъдещи приходи за строеж на нови пътища и за ремонт на разбити трасета. 

Оказва се, че само през тази година издръжката на служител от тол системата, или както я нарича премиерът Борисов "печатницата за пари", ще ни излиза поне около 1200 лева на месец, пише Алиса Иванова във вестник Сега. Това число обаче е валидно само ако в Националното тол управление (НТУ) бяха заети всички предвидени 911 щатни бройки. В края на юли назначените в управлението са били 655 души. За тяхната издръжка през годината правителството е отпуснало 12.842 милиона лева. Това прави сериозен разход от около 1634 лева на месец.

Данните са от справка, поискана от в. "Сега" по достъп до обществена информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), след като в началото на август Министерският съвет (МС) одобри 89.998 милиона лева като допълнителен разход за регионалното министерство. От отговора става ясно, че близо 77.156 милиона лева се дават за възстановяване на разходи по договора с консорциума, който изгражда тол системата за тежките камиони и системата за електронни винетки за леките автомобили. Останалите близо 13 милиона лева са предназначени за "възстановяване на разходи за възнаграждения на назначените до началото на август служители в тол управлението". Направен е и разчет за евентуалните нови назначени до края на годината, пише в отговора на АПИ.

"Поради липса на аналог в България при изготвянето на бюджета за 2019 г. Министерството на финансите (МФ) е планирало средствата за тол-а по централния бюджет, а не по бюджета на МРРБ, тъй като не може да се планира детайлно на база на минал опит", обясняват от пътната агенция.

Любопитно е обаче да се види какво пише в средносрочната бюджетна прогноза.

за 2019 - 2021 г., изготвена от МФ: "От страна на приходите за периода 2019 - 2021 г. като дискреционна мярка с най-голям ефект е въвеждането на тол такса и електронна винетка с общ ефект от 772.3 млн. лв. за прогнозния период. За първата годината - 2019 г., се предвижда бюджетен ефект от приходите от тол такса и електронна винетка в размер на 251.3 млн. лв. при обхват от магистрали и първокласни пътища. През следващите години обхватът на платената пътна мрежа ще се разширява поетапно, което съответно води до увеличаване на планираните приходи - 263 млн. лв. за 2020 г. и 294 млн. лв. за 2021 г." Интересно и без обяснение е, че същите суми са планирани и в разходната част на бюджета.

Разминаването с гръмките фрази за очаквани 1.2-1.3 млрд. лева на година от въвеждането на платеното преминаване по пътищата на тежките камиони е повече от очевидно. Последните "коригирани" прогнози са за евентуални постъпления от тол системата в рамките на 600 милиона лева и още около 300 милиона от винетки за леките автомобили. Прогнозата на МФ видимо е доста по-консервативна. И макар да не е ясно кога точно ще заработи тол системата, на две свои заседания през този септември правителството вече "намести" около 1 милиард лева за пътища. Става дума за три вече станали митични проекта - част от Южната дъга на Софийското околовръстно шосе, овладяване на свлачища край пътищата, ремонт на някои трасета и отсечката Ботевград - Мездра от пътя от София за Видин. За всички тях се твърди, че ще тръгнат до броени дни. Или точно преди изборите.

След като стана ясно, че тол системата не може да заработи на 16 август, както бе разписано, със законови промени окончателният й старт бе отложен за март догодина. Докато всичко "вървеше по план" и графикът се спазваше, изведнъж се оказа, че АПИ и регионалното министерство нямат никаква готовност. И досега не е ясен най-важният компонент за тировете - а именно какви ще са тарифите за километър път. Не е обявен и окончателният вариант кои ще са платените пътища.

Въпреки това на 16 август, когато по закон и по договор тол системата трябваше да влезе в действие, изпълнителите - австрийската "Капш" и АПИ, подписаха приемно-предавателен протокол. С него пътната агенция се съгласява, че всички предвидени дейности са изпълнени и реално следва окончателното разплащане. От тази дата оператор и отговорник за системата е единствено пътната агенция.

 Отпуснатите допълнително от правителството 77 155 930 лева на МРРБ са именно за плащане на консорциума за въвеждането на електронната винетка за леките коли. Това е половината от цялата сума, която консорциумът ще получи. Протоколът за внедряването на електронната винетка "до степен, позволяваща провеждане на тестове и изпитания", е бил подписан на 28 септември 2018 г. Скандалът с неработещата система в началото на тази година дойде месеци по-късно, но той видимо не е проблем за плащането на половината от договорената сума, а и формално изпълнителят няма никаква вина заради подписания приемно-предавателен протокол. Тестовете за тол таксата за тежките камиони, след като те вече бяха приети от АПИ, трябва да приключат до февруари идната година. Дори и да има проблеми, те вече са отговорност на АПИ и вероятно според вече утвърдената практика плащането

ще бъде записано отново като допълнителен разход на МРРБ

Поредният парадокс е какво ще правят над 900 служители, които ще бъдат наети "поетапно" в Националното тол звено, след като системата е електронна. Освен това на практика почти всички дейности са прехвърлени на външни фирми. Повечето от задълженията по процеса на събиране на пътните такси ще се изпълняват от посредници, ще има и близо 300 контролни рамки, които ще засичат нарушителите. Още когато се отвориха новите работни места в края на 2018 г., от ръководството на НТУ обявиха, че съвсем малко от служителите ще са в администрация, а останалите ще работят "на терен". Засега, тъй като няма възможност за действителен контрол, така наречената тол полиция използва доста архаичен метод. Просто един автомобил засича с камера преминаващите, проверява се дали има винетка, а след няколко километра втори автомобил, при евентуална "засечка" би могъл да спре нарушителя. Коли на тол контрола обаче не се срещат много често по пътищата. И това се случва на фона на супер интелигентните системи, които се рекламират у нас. 

Тол полицията разполага със 105 автомобила, които работят на екипи по две коли. По какъв начин "контрольорите" ще се включат в проверките за платена тол такса на камионите не е ясно, тъй като там данните се предават чрез сателит и всичко минава през посредници, за да стигне в крайна сметка до АПИ.

МОНОПОЛ

Въпреки уверенията на депутатите от управляващата партия ГЕРБ, които внесоха промените за отлагане на старта на тол система, че ще има повече от една фирма посредник, това засега не се случва. АПИ има сключени договори за електронно събиране на такси с "Интелигентни трафик системи" (ИТС), "Телетол" и с "Конкорд Смарт Инфраструктура", но само като доставчици на електронни винетки. Единствената фирма, която е доказала съвместимост с електронната система и може да е доставчик и на тол услуги, засега продължава да е ИТС.  Това буди съмнения в начина на работата на тол управлението, тъй като ИТС се свързва с фирмата, изградила тол системата -  "Капш". Комисионата за доставчика на електронни винетки и тол услуги е 7%.

Досега не е регистриран и нито един доставчик на декларирани данни. Това всъщност са фирми за GPS услуги, които и сега следят трафика и имат договори с големите транспортни фирми. Очевидно заради неяснотите около системата те се въздържат да кандидатстват. Особеното при приетите у нас правила е, че доставчикът на декларирани данни трябва да ги предаде на националния доставчик, който да пресметне какво трябва да се плати на тол управлението.

 Първоначалната идея за "изплащането" на тол системата бе изпълнителят да я построи за своя сметка, след което да прибира част от приходите от таксите, докато си възвърне инвестицията.

ПРЕХВЪРЛЯНИЯ

Прехвърляне на електронни винетки обаче е позволено само заради смяна на регистрационните номера на автомобила. Корекции заради грешно въведени данни не се допускат. Това означава, че ако веднъж сте платили за електронна винетка, но нещо сте сбъркали, ще трябва да платите наново. При покупка на електронна винетка, независимо дали през интернет или на каса, отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност е на собственика или ползвателя му, напомниха отново от АПИ на деветия месец след въвеждането на системата за леките коли. При установено нарушение специализираните мобилни екипи на НТУ предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да довърши спокойно пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Тя е 70 лева за автомобил до 3.5 тона, 125 лева за превозни средства до 12 тона и 175 лева  за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена само през POS терминал на място при мобилните екипи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари