The Times: Съмнителен бизнес стои зад смъртта на Виктория Маринова

9
Дали това е случайна атака или заглушаване на телевизионен водещ, захванал се да разследва корупция, която води и към Великобритания?, пита британският таблоид
Дали това е случайна атака или заглушаване на телевизионен водещ, захванал се да разследва корупция, която води и към Великобритания?, пита британският таблоид Снимка: Ладислав Цветков / БТВ

„Дали това е случайна атака или заглушаване на телевизионен водещ, захванал се да разследва корупция, която води и към Великобритания?“ – пита британският The Times в кореспонденция от Русе на журналиста Дейвид Браун.

Биволъ предлага превод на статията, публикувана на 13 октомври.

Изнасилване и убийство на обаятелна българска телевизионна водеща, макар и трагични, обикновено не биха привлекли вниманието на международната общност.

И все пак убийството на Виктория Маринова миналия уикенд накара външния министър Джереми Хънт и високопоставени представители на ЕС да поискат пълно разследване на фона на опасения, че е била убита заради работата си.

Тридесетгодишната Маринова е бита жестоко и удушена само дни след като води предаване в което се твърди, че компании опериращи в България злоупотребяват с европейско финансиране. През тази година тя е третият убит в Европа журналист, разследващ корупция.

Тридесетгодишната Маринова е нападната докато тича по брега на Дунав.

Макар че истинските причини остават неизвестни, „Таймс“ може да потвърди, че две британски компании са свързани с мрежа от български фирми за които се твърди, че са замесени в корупционните практики споменати в последното предаване на Маринова. Едната от тези компании е доставчик на трактори и други машини и е законно притежавана от британска компания с едноличен собственик със седалище в Кипър. Преди това е била собственост на друга подобна компания, като и този собственик е британец.

Експерти твърдят, че фиктивните британски компании могат да бъдат използвани като параван за да бъдат заблудени службите на ЕС за борба с измамите, които биха могли да блокират директни плащания към български фирми.

Атанас Чобанов е редактор в българския сайт за разследваща журналистика „Бивол“. Сайтът е бил представен в предаването на Маринова, а разследванията му на случаи на корупция са финансирани отчасти от Европейската комисия. Той каза, че причината доставчик за европейски проекти да желае да е собственост на регистрирана в Обединеното кралство компания, е „съвсем проста“. „Има система на ЕС, наречена Arachne (Арахне), която е усъвършенствана база данни и търсачка, откриваща офшорни компании в обществените поръчки на ЕС и подаваща предупреждения,“ каза той. „Но ако вашият доставчик е британска компания няма предупреждения и всичко върви гладко.“

Вчера стотици опечалени присъстваха на погребението на Маринова в църквата „Света Троица“ в центъра на град Русе. Нападната е докато тича по брега на река Дунав, на място където значението на европейското финансиране е символизирано с огромно знаме на ЕС в края на моста, свързващ България и Румъния.

Последното и телевизионно предаване съобщава за няколко консултантски компании, които подготвят договори за големи обществени поръчки и предполагаемите им отношения със софийската строителна компания ДжиПи Груп.

Консултантите, строителните фирми и доставчиците на оборудване са обвинени в манипулиране на оферти за европейски проекти с надути цени и насочване на огромни суми към офшорни юрисдикции.

Разследващите журналисти твърдят, че тази мрежа включва компанията ЕСБ-София, която продава трактори и тежки машини. Според Бивол тя има тесни връзки с една от участващите консултантски фирми, а изтеклите фактури показват, че е продала оборудване за 12 милиона евро на проекти финансирани от ЕС.

ЕСБ-София става собственост на лондонската компания „Алегра Асет Лимитед“ през 2010 г.. Единственият директор и акционер на „Алегра“ по това време е Шон Хоган, който е регистриран като жител на Лимасол Кипър. В момента г-н Хоган, на 47 г., управлява бирарията Pack Horse в Уиддъп, близо до Хебдън Бридж, Западен Йоркшир.

Той каза, че не може да си спомни нищо конкретно за „Алегра Асет Лимитед“, понеже е участвал в стотици компании по времето когато е предоставял правната услуга „избягване на данъци“ в Кипър.

Бил открил, че името му е било използвано като директор на дружества, в които не е участвал тъй като Companies House (фирменият регистър на Обединеното кралство) не изисква подписи върху документи за назначаване на директори.

Към 2014 г. собствеността на ЕСБ-София е преминала към „Зино Машин Лимитед“, друга компания регистрирана в Лондон. Единственият директор и акционер на „Зино“ е 47-годишният Джейсън Хюз, друг британски „бизнес консултант“, който също е регистриран като жител на Лимасол. И за него се смята, че участва в стотици компании. В момента не съществуват съмнения, че той или г-н Хоган са лично замесени в предполагаемата измама.

През 2015 г. г-н Хюз дава пълномощно за „Зено Машини“ на Борис Стоянов, български бизнесмен сочен за управител или главен изпълнителен директор на EСБ-София. Според вписвания в Companies House 78-годишният Стоянов „контролира“ повече от 75% от акциите и правата на глас в „Зено Машини“.

Българската прокуроратура започна разследване на ДжиПи Груп и замрази 14 милиона евро в сметките на заподозрените компании.

Фактът, че последното предаване на Маринова се фокусира върху най-политически чувствителните проблеми на балканската нация, която според класиране на „Прозрачност без граници“ е най-корумпираната в ЕС, доведе до спекулации, че то е станало причина за убийството й.

Вътрешният министър на България Младен Маринов каза, че следователите разглеждат „всички възможни мотиви“. Северин Красимиров, на 21 години от Русе, описван като циганин, беше арестуван в Германия. Майка му казва, че синът и е признал, че е извършил убийство след като е употребил алкохол и наркотици за да отпразнува рожден ден на свой приятел.

Бившият съпруг на Маринова Свилен Максимов е получил информация, че е възможно водещата да е била нападната от трима мъже. „Това, което ми беше казано е, че ден преди да бъде убита тя е тичала на същото място и разменила остри думи с тези трима мъже, след като те са и подхвърлили неприлични думи,“ каза той. „На другия ден мъжете я нападат.“ Максимов казва следното: „Всички доказателства водят към абсурдно, ужасно съвпадение“, а не нападение заради работата й.

Не успяхме да се свържем с Джейсън Хюз, а ЕСБ-София не отговори на молбата ни за коментар. ДжиПи Груп каза в изявление: „Категорично не сме съгласни, че ДжиПи Груп е участвала в нечестни манипулации и фалшиви изявления … Единствената вярна информация в [репортажите] е, че някои от споменатите дружества в различно време са били в договорни отношения с ДжиПи Груп и са получили съответното договорено възнаграждение за работа си. Тези взаимоотношения са надлежно отразени в публичните финансови отчети на компанията. Нито едно от тези компании обаче не е и не е била част от групата.“

Източник: Биволъ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари