The Telegraph: Германия е поръчала едностранно ваксини, заобикаляйки инициираните от самата нея общоевропейски правила

0
Поръчали са допълнителни 30 милиона дози ваксини в отделно двустранно споразумение с Pfizer/BioNTech
Поръчали са допълнителни 30 милиона дози ваксини в отделно двустранно споразумение с Pfizer/BioNTech

Поръчали са допълнителни 30 милиона дози ваксини в отделно двустранно споразумение с Pfizer/BioNTech

Германия стана обект на сериозни критики във връзка с едностранна сделка с Pfizer/BioNTech за закупуване на допълнителни 30 милиона дози ваксини в момент, когато преговорите между Европейския съюз и фармацевтичните компании все още не са били завършени, пише британското издание The Telegraph, цитирано от Фокус.

Берлин поръчва допълнителните дози от ваксината още през септември, по времето, когато тръби за добродетелите на общата стратегия на ЕС за покупки по време на ролята си на ротационен председател на Европейския съюз, уточнява вестникът.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан потвърди миналата седмица, че е закупил допълнителни 30 милиона дози от ваксината в отделно двустранно споразумение с компанията.

Условията на стратегията на ЕС за ваксини, публикувана през юни, гласи, че 27-те държави-членки се съгласяват „да не стартират свои собствени процедури за предварително закупуване на тази ваксина със същите производители“.

Пактът трябваше да бъде акт на солидарност към по-малките членове с по-слаба покупателна способност.

В петък Европейската комисия обаче отказа да коментира дали Германия е нарушила условията на споразумението, като говорител на институцията насочи журналистите да попитат германските власти.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обаче заяви, че държавите-членки са се съгласили, че „няма да има паралелни преговори или паралелни договори“.

Материал в Politico предполага, че Германия е закупила допълнителните дози от сравнително скъпата ваксина Pfizer / Biontech, след като още през септември не е успяла да убеди други държави от ЕС в необходимостта да закупят още 100 милиона дози.

Biontech е със седалище в германския град Майнц и е получила 375 милиона евро финансиране от германското правителство през септември, за да подпомогне ускоряването на изследванията си за коронавирусната ваксина.

В крайна сметка ЕС подписа договор за закупуване на 200 милиона дози от ваксината през ноември. В петък блокът обяви плановете си да разшири своите покупки на ваксината до общо 600 милиона дози.

Шпан е подложен на силен натиск както от медиите, така и от опозицията в Германия заради схемата за закупуване на ваксини на неговото министерство.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – младши партньор в управляващата коалиция – обвиниха здравния министър, че е отговорен за „хаоса“ заради предполагаемата му неспособност да закупи адекватен брой дози от ваксината на Pfizer за страната с 83 милиона жители.

Миналата седмица финансовият министър на ГСДП Олаф Шолц поиска отговори от министъра по 24 отделни точки, включително една, в която пита „защо дози, които не са били изкупени от ЕС, не са били наредени вместо това за Германия“.

Шолц е избранникът на ГСДП да се кандидатира за канцлер на федералните избори през септември. ХДС реагира яростно на атаката на социалдемократите, обвинявайки своя коалиционен партньор, че е преминал в режим на агитация по време на национална криза.

ГСДП се отклони от пътя на рационалността“, каза лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. „Това е контрапродуктивно и само посява повече съмнения по време на нашата борба с пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари