The Guardian: Как един плажен парцел постави дългогодишния премиер на България в гореща вода

4
Доскоро Борисов успяваше да издържи повечето политически бури
Доскоро Борисов успяваше да издържи повечето политически бури Снимка: БГНЕС

Доскоро Борисов успяваше да издържи повечето политически бури

След повече от месец протести, дългогодишният премиер на България Бойко Борисов заяви миналата седмица, че ще подаде оставка, ако парламентът одобри призива му за Велико народно събрание за "рестартиране на държавата"

В телевизионно обръщение Борисов заяви, че неговата партия ще предложи списък на измененията в конституцията, включително целящи да намалят наполовина броя на депутатите от 240 и да реформират съдебната система.

Доскоро Борисов успяваше да издържи повечето политически бури - от тайни негови записи, руагене на политически противници, до изтекли фотографии, които показват как спи с пистолет до леглото си.

Но протестите, призоваващи за оставката му, и този на кабинета му и главния прокурор, излязоха десетки хиляди хора през последния месец и спечелиха подкрепата на президента Румен Радев.

Размириците започнаха, когато бившият министър на правосъдието Христо Иванов и още двама души доплуваха на плаж близо до пристанището на Черно море и се опитаха да поставят българско знаме. Плажът, който се предполага, че е публичен, е близо до имение, собственост на Ахмед Доган, бивш политик от етническата турска партия ДПС със сенчести бизнес интереси. Служители на НСО отблъснаха тримата мъже и хвърлиха знамето.

Инцидентът преобрази образа на Иванов от откъснат интелектуалец в неудобен политик, който поставя условията на публичен дебат, а коалицията му вдясно Демократична България удвои подкрепата си в урните. "Това не беше просто PR акцията на годината, а на десетилетието", каза Петър Чолаков, политически анализатор и социолог от БАН.

Целта на каскадата беше да „възстанови“ плажа и да подчертае това, което Иванов определи като „правителство, което буквално зависи от Делян Пеевски“, медиен магнат и депутат от партията ДПС. ДПС е основана, за да защити правата на турското малцинство, репресирано от бившия тоталитарен режим, но Пеевски използва статута си на крал в парламента, за да се превърне в основен играч в българската икономика, притежаващ няколко строителни компании и приблизително 80% от печата на България медии.

Действията на Иванов резонираха с много българи, разпалвайки вражда между Борисов и подкрепения от социалистите Радев заради публично финансираната защита на Доган и Пеевски. Прокурорите нахлуха в офиса на Радев и арестуваха двама негови съветници, подхранвайки обществения гняв.

„Ще върнем България! Мутри вън!”, каза Радев в края на първия протест, тръгнал на улицата срещу правителство и главен прокурор, гледан от много българи като дълбоко корумпиран.

България, бивша държава от Съветския блок от 7 милиона души, се присъедини към ЕС през 2007 г., но остава икономическо изостанала, засегната от корупция на високо ниво. Иванов заяви, че обществеността постепенно признава необходимостта от реформа на съдебната система и главната прокуратура трябва да бъде подведена под отговорност.

„Прекарах 14 години в борбата за обществото, за да започна да разбирам какви са проблемите на българската съдебна система и знам колко трудно беше да се повиши осведомеността“, каза той.

В своя 15-месечен престой като министър на правосъдието през 2014-15 г. Иванов пое амбициозна мисия да реформира съдебната система и да ограничи влиянието на прокуратурата върху останалата част от системата.

Опитът му да промени системата отвътре се провали бързо. „Знаех, че времето ми свърши, когато стана ясно, че няма да има сериозни разследвания [за корупция на високо ниво], че Европейската комисия няма да подкрепи моите призиви за разследване и в същото време конституционните изменения, за които настоявах бяха изоставени от мнозинството в парламента ", каза той.

Нежеланието на Борисов за цялостно приемане на реформата не изненада Иванов. Борисов доминира в българската политика през последните 15 години, без да има силни идеологически убеждения.

Иванов сравнява Борисов с бившия италиански премиер Силвио Берлускони, заявявайки, че той има "същия тип корумпиращ чар, медийна ангажираност и [навик] да използва недостатъците на определен медиен пейзаж". Борисов отдавна се възползва от уютни отношения с медиите, свързани с ДПС.

„Разбрах след престоя си на министър, че трябва да спрем да се надяваме някаква сила отвън да ни помогне“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари