Телефонни измамници попаднаха на варненски прокурор

1
Те пробвали най-популярния напоследък сценарий, но късметът този път им изневерил
Те пробвали най-популярния напоследък сценарий, но късметът този път им изневерил Снимка: Лиляна Трънкова

Телефонни измамници се прецакаха здраво, след като без да искат попаднаха на прокурор от Варненската районна прокуратура.

Те пробвали най-популярния напоследък сценарий - полицай иска съдействие и пари, за да предотврати измама. Късметът този път обаче им изневерил. По случая бе задържано само мулето от групата - 79-годишната Веселинка, за която обаче са открити улики, че е участвала и в друга подобна измама в Девня, пише 24 часа.

Първото обаждане е получено на 20-и февруари в 10:05 часа сутринта на стационарния телефон в кабинета на един от прокурорите в сградата на районния съд в морската столица. Юристът видял на дисплея, че изписаният номер е на румънски оператор. Тъй като се знае, че за такъв тип измами се ползват подобни номера, прокурорът споделил първо с колегата си в същия кабинет и след това вдигнал слушалката. Мъжки глас се представил за полицай от Общинска полиция Варна. "Разследващият" обяснил на прокурора, че са заловили част от група за телефонни измами, като в задържаните са намерени списъци с номера и имена на набелязани жертви.

И понеже точно тоя номер бил един от списъка, "полицаят" обяснил, че иска съдействие да заловят измамниците, затова трябва да се спазят всички указания и да се даде сумата, за да ги задържат. Последвал подобен на разпит разговор с множество въпрос, предимно за това каква сума може да събере - в дома си, в банкови сметки и т.н. Прокурорът обяснил, че може да събере 7000 лева. Тогава "полицаят" му казал да вземе парите от дома си, да изтегли тези от сметката си, като му обяснил подробно как трябва да се държи в банката, за да не заподозрат служителите нещо нередно. Докато течал този разговор, районният прокурор Красимир Конов и варненската полиция вече били уведомени.

Междувременно, вече на мобилния телефон на прокурора, се обажда друг мъж, който се представя за лекар. Той обяснил, че дъщеря му претърпяла катастрофа, извършена е спешна операция, сложили са й златни пирони в коляното и дължи се 30 000 евро. На обяснението, че няма от къде да намери толкова пари, "лекарят" заплашил, че ще изпрати 15 брадати мъже. Последвали заплахи и вулгарни обиди. Накрая се стигнало до сумата от 7000 лв. Всички разговори продължили повече от 5 часа. Завършили около 18 часа с уговорката торба с пари да бъде оставена в уличката зад сградата на централна поща във Варна. През това време около мястото, избрано за предаване на сумата, били разположени полицейски екипи, които чакали мулето да вземе изхвърлените пари. В торбата имало плик с банкови брошури вместо пари. На мястото е задържана Веселинка.

"Към настоящия момент на Веселинка е повдигнато обвинение за опит за измама в съучастие с неустановен извършител. При претърсване в дома й са намерени 500 лв. и други вещи, обект на друга измама в Девня. Само за последните 3 седмици в Районна прокуратура Варна установени 5 измамници, като 3-ма от тях са в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Заведени са 16 досъдебни производство, а сумата е над 80 000 лв.", каза говорителят на Варненската районна прокуратура Вяра Алексиева.

"Аз съм невинна, виновните излизат победители. Аз съм ощетена със 17 000 евро миналата година, сега с 20 000 лв., които ме накараха да изтегля с договор, че ще хванат извършителя. Сега тези 20 000 лв. ще трябва аз да ги плащам още 5 години. Те се представиха за полицаи. Аз се доверих на човек от полицията, не знаех какво има в тези торбички. Бях заплашена, че съм следена. Реших, че използват психически неуравновесени хора и искат и мен да направят такава. Избират хора възрастни, самотни и болни, които не могат да се защитават. Първият път беше далече от Варна, не знаех, че отивам за торбичка с пари. Казаха, че трябва да предам торбичката на полицейски инспектор. В този случай използваха това, че както аз съм била измамена, така в момента имало друга възрастна измамена жена и трябва по най-бързия начин да отида и да видя как жената хвърля торбата на измамниците. Те се свързваха непрекъснато с мен, казаха да се отдалеча и да наблюдавам еди кой си етаж. Нищо не се хвърли и аз реших да си тръгна. А сега от малката ми пенсия всеки месец ще удържат по 196 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари