Танцьорките на „Студененска традиция“ с истински фурор в Приморско

0

Танцовият състав „Студененска традиция“ от село Долна Студена спечели Специалната награда за хореография на фолклорния фестивал „Приморска перла“.

Танцьорките се завърнаха с медал и плакет за майсторското си изпълнение. В продължение на четири дни черноморският ни курорт беше домакин на третото издание на националната фолклорна изява. На сцената в амфитеатъра се проведоха три независими конкурса, които представиха неизчерпаемото фолклорно богатство на България – за певци, инструменталисти и танцьори. На сцената „Студененска традиция“ се представи с два танца – „Варненски“ и „Шопски“. Многобройната публика остана възхитена от ритмиката и пластиката на изпълненията. „Всички участници бяхме обединени от обичта към народните традиции и амбицията да ги съхраним. Истински фурор, много емоции, бурни аплодисменти и сълзи от радост. И всичко това беше премесено от бурни ритми, искрящи багри и много талант“, сподели впечатленията си от оспорваната надпревара ръководителката на състава Моника Борисова. В „Приморска перла“ са участвали повече от 60 индивидуални изпълнители и 45 ансамбъла от цялата страна като броят на участниците е надхвърлил 980 майстори на българското народно изкуство.

Всички участници в „Приморска перла“ – певци, танцьори и инструменталисти, се раздадоха изцяло, предавайки своите емоции на публиката. „На едно място се събраха толкова много млади хора, влюбени и отдадени на народното творчество, с които България със сигурност би се гордяла“, разказва част от впечатленията си Моника Борисова. Професионалното жури под председателството  на Петър Аркалиев – зам.-директор на НУФИ „Филип Кутев“ в Котел бе изключително затруднено да подреди класацията на първенците в конкурсите. Почетни гости на конкурса бяха цигуларят проф. Минчо Минчев, главният художествен ръководител на ФА „Филип Кутев“ Данислав Кахайов и народната певица, известна като славея на Странджа, Жечка Сланинкова. „Студененска традиция“ получи много покани за гостувания и участия във фолклорни празници из цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари