Таксите за преводи в евро ще намалеят десетократно

1
България е с най-високи такси при преводите в евро
България е с най-високи такси при преводите в евро Видео: БНТ

От края на годината гражданите на страните членки на Евросъюза ще плащат десетократно по-ниски такси за преводи в евро.

Годишно това ще спести над 1 млрд. евро на всички граждани извън еврозоната. Това обясни българският евродепутат Ева Майдел на дискусия, посветена на новите правила за парични преводи в евро, предаде БНТ.

Те бяха приети от Европарламента преди месец, за да се спре дискриминацията сред ползвателите на платежни услуги в рамките на Евросъюза.

България е с най-високи такси при преводите в евро. След нас е Румъния, но там таксата е близо двойно по-ниска отколкото за българите,което е явен пример за двоен стандарт между държавите, които са в Еврозоната и тези , които не са, отбеляза Ева Майдел.

Ева Майдел, евродепутат: Българите в момента плащат необосновано високи такси за преводи в евро. Може да се случи така, че ако преведем 10 евро ,да платим 15 евро такса.Таксите за България са между 30 и 60 лева.

Промените ще имат най-голям ефект за българите, които много често превеждат или получават пари от свои близки в чужбина, както и за българските фирми, на които няма да се налага да отварят банкова сметка във всяка европейска държава, където имат дейност.

Според икономиста Лъчезар Богданов по-ниските такси ще дадат възможност на страната ни за по отворена икономика и по интензивна размяна на стоки.

Лъчезар Богданов, икономист: За България външната търговия и съответно разплащанията са относително много по-важни, отколкото за големи икономики като Франция и Германия.

В този смисъл за такива страни като нас таксата за разплащане е важна.

На въпрос дали заради по-ниските такси при преводите банките няма да повишат таксите върху други свои продукти, Богданов отговори, че това е възможно, но престои да видим.

Това, което е сигурно обаче е че новите правила ще накарат банките да станат по-иновативни, тъй като вече има финансови компании, които използват нови технологии за да правят преводи на много по-ниски цени.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари