Страсбург осъди България, че задушава свободата на словото

0
Четирима граждани са осъдени у нас за клевета, след като са критикували държавни служители
Четирима граждани са осъдени у нас за клевета, след като са критикували държавни служители

България бе призната за виновна в Страсбург, че е погазила свободата на словото на четирима граждани, осъдени у нас за клевета, след като са критикували държавни служители.

 

По делото "Маринова и други срещу България" три жалби бяха признати за основателни. Заедно с него бе разгледано и сходното дело "Здравко Станев срещу България", по което също бе присъдено нарушение на чл. 10 (за свободата на словото) от Европейската конвенция за правата на човека. Съобщението е на пресотдела на съда, пише вестник СЕГА.

По първото дело тъжителите бяха петима жители на Тервел, София, Бургас и Ловеч - Росица Маринова, Венцислав Златанов, Петър Финдулов, Иван Динчев и Маргарита Динчева.

По второто дело тъжител бе Здравко Станев от София. Всички са имали дързостта да се оплачат от държавни служители, срещу които не са успели да докажат твърденията си и след това са били осъдени от тях, че са ги оклеветили.

Росица Маринова се оплакала пред Агенцията за защита на децата от учителя на сина си, че го тормози и унижава. После се оплакала пред директора и полицията, че учителят отнел мобилния телефон на сина й, като отказал да му го върне.

Златанов и Финдулов се оплакали от катаджии, които им миришели на алкохол, държали се грубо (в случая на Златанов) и искали подкуп (в случая на Финдулов). Динчев и Динчева се оплакали пред районното управление на МВР, че извикали двама квартални полицаи при конфликт със свои съседи, но те не ги защитили.

Здравко Станев обвинил съдия по наказателно дело срещу него (за подправяне на документи и фалшиви обвинения), че бил пристрастен заради стари отношения между двамата (съдията бил някога негов ученик).

По първия случай, след като властите са установили, че обвиненията не са подкрепени с доказателства, засегнатите официални лица подали жалби за клевета. Съдилищата потвърдили между 2007 и 2011 г., че тъжителите са оклеветени и наложили глоби, равняващи се на суми от 200 до 1500 евро. По втория случай Станев също бил определен през 2008 г. като клеветник и трябвало да плати еквивалента в левове на 1278 евро.

Съдът в Страсбург постанови, че и по двете дела има нарушения на свободата на словото (без казуса на Динчеви). Златанов ще получи от държавата 1284 евро за материални щети и 3500 евро за нематериални щети. Маринова ще вземе 4000 евро за материални щети, а Финдулов - 3500 евро за нематериални щети. За съдебни разноски на Маринова бяха присъдени 1632, 62 евро, на Златанов - 1736 евро, а на Финдулов - 196,90 евро. Здравко Станев ще бъде компенсиран с 3500 евро за нематериални щети.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари