Столичният автотранспорт търси 150 шофьори

1
Наемат 400 специалисти за новата линия на метрото
Наемат 400 специалисти за новата линия на метрото

Вдигат заплатите на работещите в четирите транспортни дружества, община и синдикати преговарят с колко

Наемат 400 специалисти за новата линия на метрото

Столичният автотранспорт търси 150 шофьори, които да обслужват линиите на градския транспорт. Толкова не достигат в момента в общинския автобусен превозвач.

Криза за шофьори има и за тролейбусните линии, които се обслужват от другото общинско транспортно дружество “Столичен електротранспорт” ЕАД, съобщи “24 часа”.

Причината за липсата на кадри е, че за шофьорите в градския транспорт по европейски регламент се изисква категория D.

Тя обаче дава право на управление на тежкотоварни камиони и повечето шофьори предпочитали да станат тираджии заради по-високото заплащане, обясниха експерти.

Засега проблем с намирането на ватмани няма, тъй като те могат да работят само с B категория, освен специалното свидетелство за управление на мотриси, което се изисква.

По-трудно успява да събере нужните кадри и третото общинско транспортно дружество “Метрополитен” ЕАД. Там криза за машинисти няма, но се търсят общо 400 различни специалисти, които ще обслужват новата трета линия на метрото.

По-трудно намираме кадри. Сега ни отнема повече време, отколкото при пускането на втората линия, но се справяме”, каза шефът на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев.

За 12-те станции на третата линия, първите осем, от които ще бъдат пуснати през есента и зимата на 2019 г., се търсят 60 машинисти, ръководители на движението, диспечери, ремонтен персонал и други специалисти.

В опит да задържи шофьорите и да направи работата в градския транспорт по-атрактивна Столичната община и транспортните синдикати са започнали преговори за увеличение на заплатите.

За разговорите съобщи в петък столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на пускането на поредните 30 нови автобуса, които ще обслужват най-дългата линия в града - 111, която свързва кварталите “Люлин” и “Младост”.

Коментираме транспортната рамка за 2019 г. с партньорите ни от синдикатите. Преговаряме за условията за работа на шофьорите. Много е важно да можем да ги задържим, защото работата е много тежка. Планираме и покачване на заплащането”, каза Фандъкова.

Вече е имало една среща между общината и синдикатите, които са поискали 20% увеличение на заплатите, разказаха присъствали на разговорите.

Дали искането им ще бъде удовлетворено, или повишението ще е например с 10%, колкото ще е увеличението на заплатите на работещите в бюджетния сектор, ще стане ясно по време на преговорите, които ще продължат след Нова година.

Увеличението на заплатите обаче няма да е само за шофьорите, а за всички работещи в сферата на столичния градски транспорт. Става дума за около 7000-8000 служители на общинските дружества “Столичен електротранспорт”, “Столичен автотранспорт”, “Метрополитен” и Центъра за градска мобилност.

В момента средната брутна заплата на шофьорите в “Столичен автотранспорт” е около 1800 лв.

В нея обаче влизат нощен труд, социални придобивки и други.

Шофьорите в общинското дружество са 1200, а недостиг от около 150 души има общо за трите поделения.

Над 1700 лв. пък е средната брутна заплата на ватманите и шофьорите на тролейбуси в “Столичен електротранспорт”.

Около 1800 лв. средна брутна заплата получават машинистите в “Метрополитен”, показа проверка на “24 часа”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари