Стана ясно защо президентът е избрал 4 април за дата на изборите

0
"„Проспаха една година за подготовка на изборите в условия на пандемия… На консултациите беше констатирано, че нищо не е направено – нямаме здравен протокол, няма договор за доставка на машините, няма методика за изпитване на машините", каза главният секретар на Румен Радев
"„Проспаха една година за подготовка на изборите в условия на пандемия… На консултациите беше констатирано, че нищо не е направено – нямаме здравен протокол, няма договор за доставка на машините, няма методика за изпитване на машините", каза главният секретар на Румен Радев Видео: bTV

Вотът няма да е през май, защото правителството ще е безконтролно след 26 март. Една от причините датата за парламентарните избори да не са на 28 март е, че тогава се сменя часовото време и може да стане объркване при отварянето на секциите.

Това обяви в предаването „Лице в лице“ главният секретар на президента Димитър Стоянов.

Държавният глава Румен Радев подписа вчера указ, с който определи, че вотът ще се проведе на 4 април. В началото на декември миналата година той каза, че изборите ще са на първата възможна дата – 28 март.

„Не това обаче е основното. Основната цел на президента е да се осигури достатъчно време за изпълнителната и законодателната власт да си свършат достатъчно добре работата и да подготвят провеждането на едни честни избори в условия на пандемия“, уточни Стоянов.

Той напомни, че по време на консултациите с президента председателката на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) обяви, че за парламента е достатъчна една седмица, за да вземат решения по необходимите закони.

На въпроса защо вотът не беше насрочен за май, когато ще е по-топло и прозорците на секциите ще са отворени, главният секретар на президента отговори: „Много е важно да се знае, че това правителство ще остане безконтролно. На 26 март приключва дейността на парламента. Кой ще контролира правителството на г-н Борисов. Абсурдно е това правителство да бъде оставено без контрол от парламента, то и сега този контрол не е кой знае какъв, но все пак“.

По думите му изпълнителната и законодателната власт имат достатъчно време до 4 април да се справят с проблемите, ако имат воля да го направят. Според него те обаче демонстрират в момента управляващите е, че не желаят да се справят с поставените проблеми.

Стоянов посочи като един от големите проблеми фактът, че българите в чужбина няма да имат възможност да гласуват в условията на пандемия.

Проспаха една година за подготовка на изборите в условия на пандемия… На консултациите беше констатирано, че нищо не е направено – нямаме здравен протокол, няма договор за доставка на машините, няма методика за изпитване на машините. Създава се предварително недоверие по отношение и на машинния вот, и на изборния процес“, коментира още главният секретар на държавния глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари