Спрете да плащате големи заплати на мързеливи чиновници!

16
Безобразие е цели 5 години скъпоплатени чиновници да „проспиват” част от данъците на Божков!
Безобразие е цели 5 години скъпоплатени чиновници да „проспиват” част от данъците на Божков!

Спрете да плащате големи заплати на мързеливи чиновници!

Дългогодишният финансов експерт и синдикалист от „ПодкрепаМика Зайкова коментира огромното неравенство в доходите на българите, което руши икономиката и застрашава демокрацията у нас, предаде novini.bg 

България е една от малкото страни в ЕС, в която има чудовищни дисбаланси в доходите на хората. Неравенството се обуславя не само от териториалното разположение, а и по отношение на икономическите дейности в районите. Страната ни е разделена на 6 административно - икономически региони, от които 5 са признати за най-бедните в ЕС, като единствено Югозападен регион с център София, поне на книга, се води в добро състояние по този критерий.

Има парадокси, като например този, че най-бедният град /след Видин/ се намира в най-богатият регион. Това е Благоевград, който е в границите на Югозападния регион. Изводите са направени на базата на статистиките за средната работна заплата. В Северозападния регион бруто, без данъците, тя е 997 лв., а като се премахнат налозите, чисти нетни пари остават около и малко над 700 лв.

Във Видин това възнаграждение е 814 лева. В Софийския регион обаче средната работна заплата е от 1560 лв., което е двойно повече от тази в най-бедните селища. В самата столица пък има 1711 лв. средна брутна заплата.

Хората могат сами да си направят равносметките за разликите в доходите на българите, които очевидно са фрапантни.

Ако погледнете данните за случващото се, спрямо икономическите дейности в страната, ще видите, че най-ниската средна заплата от 934 лв. е в сферата на образованието, което е много печален факт. Ще си позволя да припомня, че преди години България беше на пето място в света по качество на образованието, а сега се домогва едва до 117-то място сред 149 държави.

Огромната диспропорция в размера на доходите на хората по региони се получава, защото нямаме бизнес, производство и услуги, които да формират висока добавена стойност. Ще илюстрирам твърдението си с няколко примера: часовата ставка в повечето от страните от ЕС е 22 евро и 28 цента, а у нас е 1 евро и 90 цента.

В съюза произвеждат над 30 евро добавена стойност. Т.е. излиза, че ние работим с техника и технологии от средата на 20 век. В резултат минималната работна заплата у нас е 312 евро, а в Люксембург е над 2100 евро. Сравняват ни с Румъния, но и там най-ниските доходи са по-високи - 466 евро. В малка Естония и уж бедстваща Гърция минималните заплати са над 700 евро. Да не коментираме пенсиите, у нас те са трагични.

Категорична съм, че в сферите на здравеопазването, образованието и науката, заплатите трябва да са високи. Разпределението на доходите на заетите в бюджетните области, са крайно несправедливи, да не кажа, че на места, са направо нелогични. Кажете ми, с какво заслужи повишение на доходите си шефката на НАП, която дори отказа да си прекъсне отпуската миналото лято и да се върне у нас от екзотичната си ваканция, когато архива на агенцията бе хакнат?! Друго, как така, при всички комисии и контроли, бе допуснато 5 години един бизнесмен - Васил

Божков, да не плаща пълен размер на налози и такси за хазарта? Та това са цели 5 години! Наказание по веригата трябва да понесат всички, допуснали това. Безобразие е цели 5 години скъпоплатени чиновници да „проспиват” част от данъците на Божков! Тези грозни случаи доказват как у нас, от нашите пари, могат да се дават високи заплати на немарливи и нехайни служители. Това е порочна практика, която трябва да бъде стопирана.

България е страната с най-голямото неравенство в доходите. Разликата между най-бедните и най-богатите е близо 8 пъти. В ЕС тази отлика е 3,3 пъти. Не може да има такива големи нееднаквости. Те са огромна опасност за нашите неукрепнали демокрация и икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари