Спекулации със състоянието на Доналд Тръмп

0
Противоречива информация за това какво се случва със здравето на президента на САЩ, заразен с коронавирус
Противоречива информация за това какво се случва със здравето на президента на САЩ, заразен с коронавирус Снимка: Ройтерс

Личният лекар на Тръмп описва в розови краски състоянието на заразения с Ковид-19 президент, според други обаче той е прекарал обезпокоителна нощ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър тази вечер, че се чувства добре под грижите на лекарите и медсестрите във военномедицинския център "Уолтър Рийд" в щата Мериленд, недалече от столицата Вашингтон, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Той постъпи там вчера, след като в нощта срещу четвъртък съобщи, че двамата с първата дама Мелания са дали положителни тестове за коронавирус.

"Докторите, Сестрите и ВСИЧКИ в СЛАВНИЯ медицински център "Уолтър Рийд", както и всички останали в други подобни забележителни институции, присъединили се към тях, са ИЗУМИТЕЛНИ"!!!", посочва Тръмп в туита си, цитиран от Ройтерс.

"През последните 6 месеца е направен огромен прогрес в борбата срещу тази ЧУМА. С тяхна помощ аз се чувствам добре", подчерта президентът.

Малко по-рано личният му лекар Шон Конли представи в розови краски състоянието на 74-годишния Тръмп, който е подложен на лечение в болницата. Каза, че е нямал температура през последните 24 часа и в момента не изпитва затруднения с дишането. Президентът имал само лека кашлица, носът му бил запушен и се чувствал отпаднал, но имал "изключително висок дух".

Конли каза още, че след консултации със специалисти от снощи е започнало лечението му с антивирусния препарат ремдесивир, което ще трае пет дни. То се дава на заболели в средно и тежко състояние. Друг специалист - Бен Гарибалди - добави, че "преди 48 часа (т.е. още докато президентът е бил в Белия дом) започна и специално лечение с използване на антитела" чрез експерименталния препарат регенерон, който се вкарва венозно. Лечението на президента включвало още цинк, витамин Д, фамотидин, мелатонин и аспирин, каза Конли, цитиран от Ройтерс.

Оценката на Конли обаче се размина доста сериозно с тази на друг добре запознат със състоянието на Тръмп - началникът на президентската канцелария Марк Медоуз, който каза пред журналисти, че последните 24 часа са били много обезпокоителни и че следващите 48 часа ще са критични от гледна точка на лечението на Тръмп. Той добави също, че в петък се е наложило на Тръмп да бъде подадено допълнително обдишване с кислород в Белия дом, преди да бъде отведен в болницата.

Журналистите попитаха Конли дали са открити поражения в белите дробове на Тръмп при диагностиката. "Няма да се впускам в подробности относно тези резултати", отговори той и добави, че на президента редовно се правят ултразвукови изследвания.

Журналистите отбелязаха и друго разминаване в подадената от Конли информация. Личният лекар каза, че президентът е проявил "клинични симптоми" на Covid-19 в четвъртък следобед - по-рано от досега известното. По този повод Асошиейтед прес отбелязва, че администрацията на Белия дом е не съвсем прозрачна относно здравословното състояние на президента и относно разпространението на вируса сред екипа на Белия дом. Припомня се, че първите данни за заразяването на близка сътрудничка на президента, от която е започнало разпространението на вируса в неговия екип, е дошла от медиите, а не от Белия дом. Освен това в четвъртък Тръмп участва в щата Ню Джърси в мероприятие за събиране на средства за предизборната кампания. Това поставя въпроса защо той е отишъл там, ако вече е знаел, че е заразен.

От Белия дом съобщават, че се очаква президентът да остане в болница "за няколко дни", без да се ангажират с конкретен график. Там за него е оборудван специален президентски апартамент, оборудван с всичко, което ще му позволи да изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението Тръмп да постъпи в болница било взето, за да може бързо да му се правят тестове и да се използват болнична апаратура при нужда, а и заради това, че ако той влезе в болница по-късно в случай на влошаване, това можело да бъде възприето като обезпокоителен сигнал, посочва АП.

Състоянието на първата дама Мелания Тръмп засега е добро, симптомите ѝ "не се влошават" и не се налага и тя да постъпва в болница, съобщават агенциите. Тя е в постоянна връзка със съпруга си. Вицепрезидентът Майк Пенс отново си е направил Пи Си Ар тест тази сутрин и той отново е отрицателен.

Заразен обаче се оказа мениджърът на предизборната кампания на Тръмп - Бил Степин, и според Ройтерс той засега работи от дома си. Заразен се оказа и бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, който помагаше на Тръмп да се готви за първия телевизионен дебат с президентския кандидат на Демократическата партия Джо Байдън. Дебатът се състоя във вторник вечерта. Кристи съобщи, че е започнал лечението си днес и ще докладва за своето състояние "на онези, на които е необходимо".

Сред заразените е и председателката на Националния комитет на Републиканската партия Рона МакДаниъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари