Спадът в оборота на заведенията е 45%

0
Ричард Алибегов: Липсата на туристи в центъра на София е много осезаема и се усеща от заведенията
Ричард Алибегов: Липсата на туристи в центъра на София е много осезаема и се усеща от заведенията

Спадът в оборота на заведенията в София и големите градове е 45%

Това казва Ричард Алибегов, Председател на Българската асоциация на заведенията, в интервю пред TravelNews.

Какви са Вашите първи впечатления от новия министър на туризма Марияна Николова?

Влезе в сектора много добре и много рязко. Знаеше предварително проблемите на бранша и по-конкретно на заведенията и на хотелите. Успя за много кратко време да се срещне с бранша, включително и с нас. Точно бяхме входирали предложението за намаляването на ДДС за виното и бирата и тя сериозно се ангажира с неговото намаляване. Има успешен старт. Обнадеждени сме, че вече туризмът ще се развива в правилната посока. Каквото пое като ангажимент го изпълни за кратко време. Имаме още много задачи, които във времето трябва да се изпълнят в помощ на бизнеса. С две думи имаме много добър диалог и предпоставки за съвместна работа.

Защо до момента нямахте такъв диалог с това министерство?

Предпочитам да не се връщам назад. И тогава имаше диалог, но нещата се вършеха по-бавно. Сега имаме един министър, който се е ангажирал по-добре с туризма и конктретно с нашия бизнес на заведенията.

Какви са предизвикателствата пред Вашия бранш и какви са очакванията Ви от държавата?

На първо време трябва да се върне спокойствието в хората. В частта заведения, ние сме много зависими от туристите. Стартирани са процедури за отварянето на границите, за да започнат да пристигат. Те трябва да се чувстват спокойно и безопасно в България. Изготвяме съвместно с Министерството на туризма указания за безопасност на самите туристи, за да им покажем, че в България се взимат всички мерки. Туризмът няма как да го оправи само министърът. Трябва да работим всички заедно. От страна на новия министър има голямо желание за работа. От наша страна също има огромно желание, разбира се. Трябва да гледаме вече към следващите сезони – есенно-зимният сезон и лято 2021 г. Настоящото лято като цяло вече е изгубено и остава един месец.

Каква е равносметката Ви за юни и юли?

Много са зле. Специално по морето се съживиха сега малко нещата на юг в Созопол, Лозенец, Градина. Докато в големите курорти над 70% от хотелите и заведенията въобще няма да отворят. Където разчитаме на чуждестранните туристи е изключително зле. Където има български туристи е по-добре, но сме далеч от нивата в сравнение с миналата година. Най-вероятно и няма да се достигнат, но поне няма да са на големи загуби като в големите курорти. Там е много зле работата. Но в този един месец никой няма да може да се оправи.

Какво е положението в София и големите градове. Работят ли вече нормално заведенията?

Спадът е около 45% в оборота на заведенията в София и големите градове. Липсата на туристи в центъра на София е много осезаема и се усеща от заведенията. Над 40% от оборота на заведенията в центъра на столицата се формираха от туристите. Сега тях въобще ги няма. Знаете, че постоянното затваряне и отваряне на заведенията също допълнително създава безпокойство в клиентите ни и на нас. Служителите ни също са в постоянен стрес за заплатите си.

Според медиците се очаква втора вълна наесен. Какво ще правите?

Ние не сме доктори, но както казват от Световната здравна организация, ще трябва да се научим да живеем с този вирус. След като ще живеем с него, задължително ще трябва да се спазва хигиена и дистанция. Но това не означава, че всеки път като има скок на заболелите и трябва да се затваря цялата страна. И по-специално заведенията, защото така няма да свикнем никога да живеем с този вирус.

Имаше негативен репортаж в немската телевизия RTL от Златни пясъци, че по дискотеките не се спазва никаква дистанция. Какво установи Вашата проверка?

Веднага имаше реакция от наша страна и се оказа, че излъченият репортаж е от лято 2019 г. Интересно е защо се прави тази негативна кампания срещу Българското Черноморие. Според мен са намесени други интереси от дестинации като Турция, Испания, Гърция. Защо не излъчиха какво се случва в Испания, а наблегнаха на България с видео от 2019 г., което е некоректно.

Как контролирате Вашите членове дали спазват мерките?

Нашата организация заедно със Сдружението на заведенията в България и Министерството на здравеопазването изготвихме правилник за нашата дейност. Той е одобрен от здравното министерство и е изпратен до абсолютно всички заведения. Контролът се осъществява от РЗИ и БАБХ и е постоянен. По последни данни от тях няма съществени нарушения, което е много добре. Не може да се каже, че има покачване на заразените заради отворените заведения. Помолихме щаба и Министерството на здравеопазването да ни дадат статистика на заболелите от нощните клубове, за да се види какъв процент идва от тях, за да бъдат затваряни и се оказа, че няма. Такава статистика не се води и няма. Да се затваря един бранш само на предположения не е правилно.

Не е ли отговорността и на хората сами да се пазят и да спазват дистанция? Не може собствениците, управителите и сервитьорите да бъдат като падари в заведенията.

Отговорността е на хората, но и ние като бизнес се грижим за здравето на клиентите ни. Също така и за здравето на нашия персонал. Нашите служители са оборудвани с всичко необходимо, но все пак е важно да не се допуска максималният капацитет на бройка хора в заведенията. Така, че да може да има въздух и да се спазва дистанция. Търпим загуби от тези мерки, но предпочитаме да работим, а нашите клиенти и служители да са здрави!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук