Слушайте колата си, за да ви слуша и тя

0
Шофирането по българските пътища е гаранция за това, че окачването на колата ще се износи 3 пъти по-бързо
Шофирането по българските пътища е гаранция за това, че окачването на колата ще се износи 3 пъти по-бързо

Шофирането по българските пътища все още е гаранция за това, че окачването на колата ще се износи 2 до 3 пъти по-бързо, отколкото в страни от Западна Европа, например.

Ремонтът на окачването не е от приятните неща, както и всеки друг ремонт, който се налага по личното превозно средство.

Експертите от този сайт autodoc.bg винаги са насреща в тази връзка, като преди всичко съветват добре да се познава автомобила и неговите особености, независимо дали е нов или купен на старо.

Поведението на колата на пътя в значителна степен се определя от окачването. Именно то осигурява връзката между колелата и купето. В зависимост от тази връзка съществуват три основни вида окачване - независимо, зависимо и полузависимо. А според разположението в колата има предно и задно окачване. В днешно време леките автомобили се конструират изключително с независимо предно окачване. При него движението на едното колело не предизвиква промени при останалите. Докато при зависимото връзката между четирите колелета е с твърд мост и всяка промяна при едно от колелата се отразява на всички. Това влияние е по-малко при полузависимото. Тези основни видове окачвания притежават едни и същи основни елементи - амортисьори, пружини, ресори, торсиони, тампони.

Конструктивно има различни видове окачвания, като най-използвани са окачване Макферсън, двураменно, многоточково, окачване с реактивни щанги, окачване Де Дион, окачване с надлъжни и диагонални рамена, торсионно. Едно от най-надеждните според експертите окачване е това на Мерцедес. Подобно на останалите превозни средства и то се състои от предна и задна част. Предното окачване на съвременния Мерцедес е независимо и е изградено от две двойки лостове, амортисьори и стабилизатори. Ролята на трети мост се изпълнява от обтегач, който свързва колелетата с волана. Задното окачване се състои от една града, на която са закрепени лостовете. В много случаи в задното окачване на Мерцедес има стабилизиращ елемент - щанга, чията основна задача е да намалява наклона на купето при завои.

Окачването на Мерцедесите е направено така, че неусетно да елиминира клатенето на купето и колата като цяло при движение по лоши и неравни пътища. Именно лошите пътища създават проблеми с някои елементи и с окаването като цяло, колкото и качествена да е изработката на немските коли. Амортисьори и шарнири страдат най-много.

Странични, неспецифични шумове и вибрации пък са сигнал за разхлабени втулки на стабилизиращата щанга. Лагерите също се износват по лошите пътища и изискват своевременен преглед и подмяна, за която експертите на autodoc.bg правят бърза професионална консултация, а онлайн магазинът осигурява необходимите части за подмяна.

Винаги трябва да се има предвид, че внимателното шофиране, рутинните проверки на структурните звена на шасито, спазването на неизказаните правила за работа на автомобила и навременно отстраняване на проблеми по него е най-сигурната гаранция за по-дълга безпроблемна експлоатация на колата и спестяване на пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари