Слави Трифонов: Един достоен член на ЕС да има система за авиомедицинска помощ

1
Трифонов: "Един медицински хеликоптер е крайно недостатъчен. За да има адекватна авиомедицинска помощ, която да покрива цялата страна, като за начало са нужни минимум 3 медицински хеликоптера"
Трифонов: "Един медицински хеликоптер е крайно недостатъчен. За да има адекватна авиомедицинска помощ, която да покрива цялата страна, като за начало са нужни минимум 3 медицински хеликоптера" Снимка: БГНЕС

Току-що научих, че днес Министерството на здравеопазването е влязло в унизителната роля да мие срама на депутатите, които преди два дни отхвърлиха идеята да бъдат отделени 25 милиона лева от Бюджет 2021 за закупуването на два медицински хеликоптера. Хеликоптери, с които могат да бъдат спасявани човешки животи

Това пише във фейсбук профила си Слави Трифонов. Ето още от поста му:

"Та, ако влезете на страницата на Министерството на здравеопазването, ще попаднете на следната новина: “Информация относно процедура по закупуване на медицински хеликоптери” (вижте скрийншота). Като цъкнете върху новината, ще прочетете невероятното съобщение, че процедурата по закупуване на медицински хеликоптер по европрограма не е преустановена.

Първо, не знам защо в заглавието е използвано множествено число и пише за закупуването на медицински хеликоптери, а вътре в информацията се говори за закупуването на медицински хеликоптер, минимум 1 брой. Значи, може да е един хеликоптер.

Второ, тая програма я знам. Миналата година правителството обеща, че по тая програма медицински хеликоптер ще има през… 2020 г. (вижте скрийншота). И има ли България медицински хеликоптер през 2020 година? Няма.

Единственото, което е направено през 2020 г. е да стартира процедура по закупуване на медицински хеликоптер. И тази процедура стартира едва през септември.

Какво още научаваме от информацията от Министерството на здравеопазването? Научаваме, че срокът за изпълнението на проекта по закупуването на медицински хеликоптер е 36 месеца. Тоест - три години. Тоест, напълно вероятно е България да няма нито един медицински хеликоптер и през 2021 г., и през 2022 г.

Напълно вероятно е да умрат още хора, които могат да бъдат спасени чрез спешна авиомедицинска помощ, ако на държавата й пука. Но на нея явно не й пука.

И на изпълнителната власт не й пука, и на законодателната власт не й пука. И на всичко отгоре по един нескопосан начин двете власти се опитват да си пазят гърба.

Излизат днес от Министерството на здравеопазването и ни казват, видете ли - не ги закачайте депутатите, работи се по въпроса за медицински хеликоптер.

А отделен въпрос е, че един медицински хеликоптер е крайно недостатъчен. За да има адекватна авиомедицинска помощ, която да покрива цялата страна, като за начало са нужни минимум 3 медицински хеликоптера.

Е, онзи ден депутатите решиха, че няма да дадат от нашите пари за нашия живот.

Уважаеми сънародници, като един достоен член на Европейския съюз България трябва час по-скоро да има система за авиомедицинска помощ. И ще има.

Тази важна тема ще присъства и в предаването ми. Мой гост е един човек, който е изключително компетентен по темата - инж. Мариян Боновски. "

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари