Слаби обороти все още мъчат българския бизнес

0
Най-често такъв се наблюдава в сектора на културата, спорта и развлеченията, както и в индустриалното производство
Най-често такъв се наблюдава в сектора на културата, спорта и развлеченията, както и в индустриалното производство Снимка: БГНЕС

И през месец юли българските фирми наблюдават сериозен спад на месечна база в приходите си от продажби – с 34.7%, показват данните на НСИ от проучване за дейността и състоянието на бизнеса в условията на коронакризата в България.

Делът на предприятията, които отчитат спад в оборота си, намаляваше тенденциозно от април насам, но през юли той се вдига, макар и леко – с 0.3 пр. пункта. Все по-голяма част от бизнеса пък заявява, че няма изменение в постъпленията от продажба за сметка на фирмите, които отчитат увеличение на приходите си. През юли те правят крачка назад и се връщат до нивото си от месец май – около 18%, предава Economic

Най-често спадът в приходите от продажби се наблюдава в сектора на културата, спорта и развлеченията, както и в този на индустриалното производство. Увеличението на оборота пък е най-силно в сферата на търговията, транспорта и ресторантьорството, където 25.1% от фирмите разкриват, че се радват на такова.

Близо 24% от фирмите споделят, че през изминалия месец персоналът им е използвал платен отпуск, а 12.7% – неплатен. Наблюдава се устойчивата тенденция все по-малко фирми да съкращават служители, както и да намаляват възнагражденията на персонала си. Наемането на нови хора обаче все още не се предприема с лека ръка и през юли делът на компаниите, направили тази стъпка е по-малък от този месец по-рано. От май нататък намалява и делът на предприятията, които се възползват от правителствените мерки.

Освен че все по-малко фирми съкращават персонал, все по-малко такива очакват той да намалее в краткосрочен план (1 месец напред). Основната част от бизнеса – 87%, не прогнозират промяна в обема му. Все повече предприятия очакват да продължат настоящата си дейност, докато значително по-малко смятат, че ще се наложи да преустановят дейността си за постоянно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари