Скалните манастири са магнит за родни и чужди туристи

1

Околностите на Русе също предлагат не по-малко любопитни и емблематични обекти за посещение.

Не стихва интересът на родни и чужди туристи към Ивановските скални църкви, средновековния град Червен и скалния манастир "Свети Димитър Басарбовски", пише вестник Стандарт.

Наред с културния туризъм, живописните места недалеч от областния град предоставят възможност за разходка пеша, с велосипед или дори екстремни изкачвания по скалите.Годишно Червенската крепост приема хиляди посетители. Археологическият резерват "Средновековен град Червен" се намира до едноименното село на 35 км южно от Русе.

Червен е най-значимият средновековен български град през 14 в. в Североизточна България. Тук е имало болярин и митрополит, силно били развити занаятите и търговията, разказват историците. Средновековното селище е било изградено върху скала и оградено от река, която и до днес си тече в коритото - Черни Лом. Живописната природа и археологическите находки пленяват и днешните посетители. Все още личат останките от външния, неукрепен град и масивните зидове на вътрешния. Открояват се болярски замък в центъра, митрополитска църква, щерни за вода. По главната улица могат да се видят застроените някога плътно една до друга къщи. Градът има 11 църкви, край него в скалите са множество манастири. Най-внушителна е 12-метровата кула-стражница. По нейно подобие е възстановена т.нар. Балдуинова кула на Царевец в Търново. Градът израства като голямо търговско-занаятчийско средище, с развити железодобив, железообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти. Възел е на пътища от р. Дунав към вътрешността на страната. След 1235 г. става седалище на Червенската митрополия. Червен е Национален археологически резерват от 1965 г.

Ивановските скални църкви са сред уникалните български чудеса. Разположени в живописната долина на р. Русенски Лом, те са със статут на археологически резерват и са под закрилата на ЮНЕСКО. Църквите са обединени от манастира "Св. Архангел Михаил". На около 5 км от русенското село Иваново руините му пазят ревниво културното ни наследство. Прочутото някога средище на християнска духовност е ставало убежище на видни граматици и зографи. Скалният манастир обединява шест относително самостоятелни комплекса от скални помещения. Те са известни като "Затрупаната" църква, "Кръщалнята", Господев дол, "Съборената църква", "Църквата" и "Белберницата". Високо в скалите, на 40-50 метра над земята, естествените ниши и пещери били разширявани от монасите и преобразявани в църкви и килии. Условията за живот били сурови - преодоляването на връзката със земното и всекидневното увеличавала връзката с Бога. Най-добре запазени стенописи има в църквата "Света Богородица".

Единственият действащ скален манастир е край Русе. Да се помолят и разгледат Басарбовския манастир идват туристи от различни краища на страната и от чужбина. Той е разположен в живописната долина на река Русенски Лом, на по-малко от 10 км от центъра на крайдунавския град. Скалната църква е добре запазена и там се извършват поклонения и обреди. Поклонниците влизат в озеленения двор, а пътеката ги отвежда до кладенец. Миряните се изкачват по 48 стъпала, които ги отвеждат до скална площадка, където е нишата, в която според преданието спял преподобни Димитрий. По други каменни стъпала се стига до пещера-гробница. В двора на манастира се изгражда нова църква "Преображение Господне". Храмът е по подобие на средновековните църкви в Скопие и Несебър. Басарбовският манастир се посещава от много румънци, тъй като Св. Димитър Басарбовски е покровител на столицата Букурещ. 

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари