Силно главоболие мъчи децата между 11 и 15 години

0
Силно главоболие мъчи децата между 11 и 15 години
Снимка: nakratko.bg

Силно главоболие мъчи учениците между 11 и 15 години. Това установи проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН заедно с европейска изследователска група. В него са анкетирани 6600 българчета в цялата страна.

Основният проблем на образователната ни система е в сблъсъка между директивния начин на преподаване и изследователския дух на учениците, коментира директорът на института доц. Антоанета Христова, цитирана от Нова телевизия.

Изследването е проведено в 41 държави. То показва, че българските ученици са на 13-о място по оплаквания от главоболие всеки ден или поне веднъж седмично. 20% съобщават за проблеми със заспиването. Също толкова твърдят, че са подложени на инцидентен тормоз от съучениците си извън училище, а почти 10% признават, че участват в системен тормоз 2-3 пъти в месеца.

Особено засегнати от негативната тенденция са момичетата. Най-вероятната причина за това са бедността и социалната изолация, както и стресът в училище. По думите на доц. Христова това налага почти в прав текст връзката между методите на образование и неврологичните оплаквания на учениците.

Тя представи и данни от проучване на института, според което над 80% от младежите опознават света и решават проблеми посредством емоциите си, активното включване в това, което вършат, и личното си отношение към хората, свързани с поставения проблем.

Подходът на възрастните е точно противоположен с доминираща необходимост от логика, ред и структура при разбирането на проблема, смята доц. Антоанета Христова. Според нея тези резултати кореспондират с изнесените тревожни резултати от проучването PISA, свързани с готовността на учениците да решават проблеми. Припомняме, че по тази система, оценяваща уменията за решаване на проблеми от житейски характер, българчетата се наредиха на 43-о място от 44 държави.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари