Силен снеговалеж усложни движението по магистрали и пътища

1
От АПИ призовават шофьорите да карат внимателно
От АПИ призовават шофьорите да карат внимателно Видео: NOVA

От АПИ призовават шофьорите да карат внимателно

Обстановката по пътищата се усложни рязко тази вечер заради снеговалежа. Въведени са временни ограничения на движението по АМ „Тракия“ и АМ „Струма“, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Временно движението от км 0 по АМ "Тракия", в двете посоки е ограничено за тежкотоварни автомобили над 12 тона поради снегопочистване. Шофьорите изчакват на място. Трафикът се регулира от "Пътна полиция", обобщава NOVA.

Временно движението при км 30 по АМ "Хемус" в посока София се осъществява в изпреварващата лента поради ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от "Пътна полиция". Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да не тръгват към ГКПП "Кулата" и "Илинден - Екзохи". Заради снеговалеж Гърция забрани влизането на МПС над 3,5 т през ГКПП "Кулата". За да не се образува колона от камиони по автомагистрала "Струма", шофьорите да отложат тръгването си към ГКПП "Кулата" до премахване на забраната от гръцките гранични власти. За всички МПС е ограничено влизането през ГКПП Илинден - Екзохи.

Временно движението по път III-198 Катунци - Гоце Делчев е ограничено за тежкотоварни автомобили над 12 тона поради обилен снеговалеж и снегопочистване, шофьорите да използват автомобили оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост, призовават от АПИ.

От 21 ч. тази вечер, временно движението по АМ "Струма", от пътен възел Бобошево в посока София се ограничава за тежкотоварни автомобили над 12 тона за технологично почистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Въвежда се задължително движение с вериги на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път I-6 Кюстендил - ГКПП Гюешево.

Шофьорите да използват автомобили оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.

Очакват се още по-силни валежи през нощта. Снежната покривка ще е между 5 и 20 сантиметра. Най-много сняг ще падне в Рилородопската област. Заради ниските температури са възможни заледявания, а по планинските пътища и снегонавявания.

В неделя в 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е обявен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид.

​За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари