Швеция криела данни за смъртните случаи от COVID-19

0
Засега Швеция не е обявила извънредно положение
Засега Швеция не е обявила извънредно положение

Смъртните случаи от коронавирусна инфекция в Швеция може да са поне два пъти повече спрямо официалната статистика, съобщава шведската информационна агенция TT, предава Канал 3.

Всеки ден Агенцията по обществено здраве представя последните данни за загиналите, като и съобщава, че има спад в броя им.

Според данни на журналистите в шведската информационна агенция, които са изследвали базата данни на Агенцията по обществено здраве, процентът на смъртност всъщност е значително по-висок от първоначалните доклади. Според информационната агенция в Швеция може да има до 750 смъртни случая, свързани с коронавируса.

Официалната статистика е регистрирала 373 случая.

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел, който е начело на борбата на Швеция срещу коронавируса, не вярва, че цифрата на починалите е толкова висока.

Според данни на здравната агенция на 25 март са регистрирани 42 смъртни случая, но впоследствие цифрата е актуализирана на 97. Пред обществеността, обаче, е съобщена старата цифра.

На 26 март са отчетени общо 66 смъртни случая, като цифрата е актуализирана впоследствие и загиналите са 124. В последващите дни по същия начин е оповестена една информация, която впоследствие е актуализирана, но е останала скрита.

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел признава, че е имало изоставане в цифрите, и обяснява грешката с технически проблем, а желание на властите да прикриват пандемията. Тегнел допълва, че е трудно да бъде сравнена процентно смъртността, защото всяка страна имала различни методи за изчисляване на числата.

Швеция получи широко медийно внимание и множество критики заради откровеното подценяване на епидемията. Властите в страната поддържат идеята, че въпреки епидемията, животът продължава. Въпреки че броят на заразените в страната надхвърли 6000 души.

Едва в събота властите внесоха законопроект, целящ взимането на бързи решения в борбата с коронавирунаса. Ако бъде одобрен, това ще позволи на правителството да действа бързо по отношение на мерки като закриване на търговски центрове, налагане на ограничения в транспорта или въвеждането на карантина или социална дистанция.

Засега Швеция не е обявила извънредно положение, като разчита да се справи с епидемията с препоръки към гражданите да „поемат отговорност“ и да следват указанията на властите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари