Що за искри прелетяха между САЩ и Русия на българска територия

0
Социологът и преподавател Антоний Гълъбов коментира руската реакция като поведение на „една изнервена Москва“
Социологът и преподавател Антоний Гълъбов коментира руската реакция като поведение на „една изнервена Москва“ Снимка: Thinkstock/Guliver

Досега не се беше случвало - едно посолство в София да коментира язвително друго посолство в София през социалните мрежи, констатира Свободна Европа

Но се случи миналата седмица. Тогава високопоставен представител на американското посолство упрекна българските власти, че не предприемат достатъчно ефективни действия в борбата с корупцията. От руската дипломатическа мисия реагираха задочно във Фейсбук, като казаха, че оценката на Вашингтон „мирише на лицемерие“.

Това е поведение на „една изнервена Русия“, каза един от тримата експерти, с които Свободна Европа разговаря - социологът Антоний Гълъбов. Руските дипломати уж помагат на българското правителство с тази реакция, но всъщност е точно обратното, смята политологът Даниел Смилов. Според Първан Симеонов тази размяна на искри е нещо съвсем трето: знак, че балканският регион добива по-голямо значение на световната сцена.

Фактите накратко

По време на виртуална дискусия, организирана от Атлантическия клуб миналия четвъртък, постоянният юридически съветник в американското посолство Джесика Ким заяви, че „за да достигне България пълния си потенциал, лидерите на страната трябва да зачитат върховенството на закона“. От думите ѝ стана ясно, че „много малко е направено, за да се постигне“ съществена промяна в противодействието на корупцията.

Ден по-късно руското посолство публикува в профила си в социалната мрежа позиция, в която разкритикува коментарите на Ким заради това, че те не са подкрепени от доказателства. Руските дипломати укориха американските заради това, че коментарът им е направен „в навечерието на парламентарните избори“. Също и заради това, че става дума за „менторски изявления“, които „хвърлят сянка както върху политически дейци, така и [върху] функционерите на правосъдната система на Република България“.

Значението на Балканите

Политологът Първан Симеонов коментира, че не само България, но и целият регион добива растящо значение в международната политика. Той подчерта, че няма как важността на страната да расте за Вашингтон, а да не расте за Москва и „затова виждаме такъв интензивен диалог“.

Според Симеонов в този контекст премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев са предприели специфично поведение в търсене на баланса между руските и американските интереси.

„Борисов прави ритуални жестове – казва нещо за Навални, гони руски шпиони. През това време обаче тихо построи /българската част от газопровода „Турски поток“/, която стигна до Сърбия“, добави политологът.

По отношение на Радев той отбеляза, че президентът съчетава имиджа на генерал от НАТО с този на политик, чийто „електорален ресурс е предимно проруски“. „Така си живеем в България – като кръстопът на американски и руски интереси, в които ние ще балансираме“, обобщи Първан Симеонов.

Много сериозен упрек

Колегата му Даниел Смилов определи думите на Джесика Ким като много сериозен упрек към България. „Това е пряко обвинение, че тук липсва правова държава и, че тя не работи срещу хората с власт“, смята той. Според Смилов следващата стъпка, която може да предприеме посолството на САЩ, е да посочва конкретни имена, които „са високо в държавната йерархия”.

Политологът коментира, че позицията на САЩ изглежда винаги е била такава, но трябва да се отчете в какъв момент се изказва с подобна категоричност: „Прилича на послание, което трябва да прозвучи преди изборите.”

По отношение на руската реакция Смилов заяви, че тя не помага на правителството, въпреки че звучи в негова защита. „По-скоро тази ненамеса във вътрешните работи на дадена държава, за която руснаците пледират, е традиционният начин, по който авторитарни или корумпирани режими се опитват да избегнат критики от граждани или отвън”, добави той.

"Една изнервена Москва"

Социологът и преподавател Антоний Гълъбов коментира руската реакция като поведение на „една изнервена Москва“. По думите му подобно послание във Фейсбук „досега не се е случвало и категорично не влиза в представата за добра дипломатическа практика“.

Гълъбов посочи, че това своеобразно изнервяне, демонстрирано от Русия, се дължи на смяната на американската администрация след президентските избори в САЩ. „Очевидно е, че новата администрация в САЩ ще трябва да намери тон на диалог с Русия. Точно за това очакванията към първата политическа реч на Джо Байдън са толкова големи.“

Според него в случая България се ползва като територия, на която САЩ и Русия си разменят остри реплики. По този повод Антоний Гълъбов коментира, че може да се направи изводът, че нито една от двете световни сили не възприема страната като равноправен партньор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари