Ще смекчат ли мерките срещу коронавируса в Европа?

1
Къде кои ограничения падат?
Къде кои ограничения падат? Видео: btv

През изминалата седмица Австрия, Чехия и Дания обявиха, че ще смекчат ограниченията в борбата с коронавируса.

Австрия реагира много рано и затегна мерките за сигурност. Себастин Курц е и един от първите лидери в Европа, който предложи план за рестарт на обществения живот. В дати неговия план изглежда така – от 14 април врати отварят малките магазини с площ под 400 кв. метра, както и строителните и градинарските вериги.

От 1 май отварят всички останали магазини, търговски центрове и фризьорски салони, хотели и ресторанти ще работят отново най-рано от средата на май, училищата остават затворени до средата на май, изключение ще има само за абитуриентите, на които престоят матури, предава bTV.

С отхлабването на мерките, свързани с движението и излизането от домовете, се затягат мерките, свързани с предпазни средства в Австрия. Носенете на маски става задължително не само в обектите за пазаруване, но и в градския транспорт. Предстои да разберем обаче как ще се справят австрийците с проблема с наличността на маските.

Няколко часа след Себастиан Курц пресконфервнция даде и германският канцлер Ангела Меркела. Нейният тон обаче беше съвсем различен и тя подчерта, че на този етап е твърде рисково мерките да бъдат отслабени. Няма как да бъде направена съпоставка между двете страни, защото в Австрия живет почти 9 милиона души, а в Германия – 82 млн.

Важно е също да се уточни, че мерките в Германия не са били така строги, както в редица други страни. През цялото време разходките бяха разрешени, но само по двама, с изключение на семействата, които живеят заедно. Основният въпрос е кога ще заработи отново бизнесът. Отговорът в момента е неясен, ясни са само 2 неща – мерките са в сила задължително до 19 април, а на 15 април се очаква разговор между Меркел и регионалните премиери, който трябва да даде яснота за бъдещите мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари