Ще съдим министерства и кметства за калпави наредби

1
Обезщетяваме се за отменена такса смет
Обезщетяваме се за отменена такса смет

Гражданите, които търпят вреди от лоши наредби на министерства или кметства, ще могат да си търсят обезщетенията по законов път.

Депутатите ще гласуват утре важни поправки в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, чрез които институциите ще носят отговорност за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове.

Към момента, ако наредба бъде отменена, то пострадалите от нея не биха могли да си търсят обезщетенията. Новите текстове биха могли да засегнат параграфи за такса смет или за правото на строеж, които в последствие са отменени, а засегнатите да си търсят обезщетения.

С изменението административните съдилища ще разглеждат и делата, когато тези актове са постановени в нарушение на правото на Европейския съюз и от тях са причинени вреди на частноправните субекти”, отбеляза по време на дебатите в правна комисия председателят ѝ Анна Александрова (ГЕРБ).

Депутатите са на мнение, че поправката ще се подейства дисциплиниращо на чиновниците в министерствата и общините, когато се пишат нови текстове по подзаконовите актове. С поправките ще се търси отговорност и за грешно транспонирана европейска директива, например, отбеляза по този повод зам.-председателят на правната комисия Крум Зарков (БСП).

Поправките усъвършенстват действащата нормативна уредба в тази посока, като основен пункт е отговорността на държавата и общините по отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове. Редица случаи, в които държавата е нанесла вреди, в които вредата действително е нанесена, а няма кой да отговаря за това, защото актът е междувременно отменен, ни провокираха да внесем това предложение”, каза пред “Труд” и юристът от ДПС Хамид Хамид, зам.-председател на правната комисия в Народното събрание.

Ако по време на административното дело се присъди обезщетение на граждани или организация, то средствата ще се изплащат от бюджетите на въпросните ведомства. По време на обсъжданията на законопоректа депутатите от различни парламентарни групи дебатираха и по възможността след като дадена институция е осъдена, то тя да търси по регресен път отговорност на съответните чиновници или чиновник, отговорен за калпавата наредба, довела до нанасяне на вреди и последвали обезщетения на граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари