Ще решим ли проблема с въздуха или пак ще "усвояваме" едни пари?

3
Общината подготвя нова програма за чистота на въздуха с евросредства
Общината подготвя нова програма за чистота на въздуха с евросредства Видео: Русе Медиа

Общината спечели проект за чистотата на въздуха, но не стана ясно какво ще представлява той Похвална е инициативата на община Русе да изготви нова програма за чистотата на въздуха в града.

Изключително болна тема за русенци от десетилетия. Непрекъснато се водят дебати в общественото пространство за това какво трябва да бъде направено, за да дишаме нормално, без да се стигне до реално решение на проблема. Светлинка в мрака е новото начинание на общината, но с тази съществена подробност, че не стана много ясно какво точно представлява въпросният проект.

На нарочна пресконференция началникът на отдел „ЕкологияВасилена Николова се отчете пред журналисти как се нарича проекта, колко средства ще бъдат преведени и…..нищо по-конкретно. Ние, обикновените граждани, не можахме да разберем какви са реалните стъпки, които ще се предприемат, за да имаме по-здравословна среда на живот. Василена Николова заяви, че при изготвянето на самата програма: „….ще се извърши дисперсионно моделиране, което ще бъде за базовата година 2018 г., след което ще бъде изготвено едно прогнозно моделиране за 2023 г. като междинно. Ще се направят прогнозни разходи и евентуални източници за финансиране на всички мерки, ще има обществен достъп на варианта на програмата, както и програмен съвет с държавни институции и предприятия, които отделят емисии в атмосферния въздух. След като дадат своите препоръки, общината ще изпрати окончателния вариант на програмата си за съгласуване в МОСВ, след което трябва да се приеме от Общинския съвет“.

Какво разбрахте от това изявление?

И не се тревожете, ако сте се почувствали глупаво. Защото тези, които ни обясняват какво ще се прави по въпросния проект, би трябвало да го кажат на разбираем и общодостъпен език. Не всички хора са завършили „Екология“ или „Опазване на околната среда“, за да са наясно с терминологията в тази област. Потърсихме значението на термина дисперсионно моделиране. Оказа се, че това е по-общо понятие, включващо в себе си математично моделиране и компютърно симулиране на разпространението на замърсители, както в атмосферния въздух така, и във водите. Чрез него може да дава и оценка за очакваните въздействия върху околната среда в резултат на възникване на големи производствени аварии. Значи - общината ще издирва замърсителите и ще прави компютърна симулация за попадане на вредни вещества във въздуха.

Дотук добре. Но пак не е много разбираемо след като установи кой е замърсителят на въздуха, как ще го спре да изхвърля вредни емисии? Защото, ако ще му пише едни актове чрез РИОСВ и въпросният замърсител продължава да си работи, излиза, че просто няма смисъл от всички тези усилия. Или пак ще усвояваме едни пари на принципа на предходния кмет Пламен Стоилов?

Спомняме си как неговият екип преброи комарите по поречието на река Дунав за скромните 1,4 милиона лева. Проектът за чистотата на въздуха, който е на стойност 109 440 лв. ще се реализира за две години.

Добре би било от общината да ни осветлят какво точно ще правят в рамките на въпросния проект. И да ни го обяснят на достъпен език с повече конкретика. В противен случай болната тема за въздуха ще продължава да стои на дневен ред още много години. А общинските служители да симулират дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари