Ще има ли паметник на Левски в Русе?

0
Ще има ли паметник на Левски в Русе?
Видео: БНТ2

Русе може би е единственият голям град в България, в който няма паметник на Апостола на свободата – Васил Левски. През годините тази тема са повдигали местни политици, създавали са се комисии, но до консенсус по една или друга причина не се е стигало. Последната инициатива е на Общинския съвет, който след няколко седмично обсъждане направи първата крачка към осъществяването на тази идея.

Хрониките разказват, че няма официални данни Левски да е идвал в дунавския град. Въпреки това историците допускат идеята, че Русе, като център на тогавашния Дунавски вилает с пристанище и първата железница, няма как да не е посещаван от Апостола. Колкото до идеята на комисията от съветници, тя е паметникът да бъде издигнат в Парка на възрожденците.

Паметникът ще бъде фигурална композиция – не говорим за бюст, стилизация или барелеф, а истинска фигура”, обяснява Искрен Веселинов – общински съветник.

Мнението на русенци също е важно, така че в продължение на две седмици ще бъде поставена урна за гласуване в общината. През септември Общинският съвет ще гласува окончателно мястото за паметника и ще бъде обявен национален конкурс за проект на статуята.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари