Шок за Пепи!

0
Конституционният съд отхвърли реформата му
Конституционният съд отхвърли реформата му Снимка: БУЛФОТО

Шок за министъра на здравеопазването Петър Москов, информира Канал3.

Конституционният съд отхвърли днес здравната му реформа и обяви готвените от него промени като антиконституционни. Така се оказа, че е загубена една година на вятъра. В нея министърът и неговите съпартийци се биеха в гърдите, че ще правят раволюция в здравеопазването. 

С 11 гласа срещу един Конституционният съд обяви за противоконституционна поправката в Закона за здравното осигуряване, която поделя услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. На днешното заседание на КС в подкрепа на текста е гласувал само бившият премиер с мандата на СДС Филип Димитров.

Конституционният съд отменя втора алинея от чл. 45 от Закона за здравното осигуряване, защото определението за разделянето на пакетите е напълно неясно, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите.

Според конституционните съдии текстът е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му. Така са нарушени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ. 

Според КС критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да са уредени в закона. Т.е. според тях няма пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, уредени в закона, въз основа на които да се разпишат подробно в наредба.

С поправката Петър Москов искаше в основния пакет да останат заболявания, чието лечение не търпи отлагане и са масови сред българското население като сърдечно-съдовите.

Идеята беше те да се покриват изцяло от касата, докато за лечението на заболяванията в допълнителния пакет да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет щяха да се включат заболявания, които не са животозастрашаващи. 

Вторият текст, който опозиционните депутати оспорваха в Конституционния съд не срещна забележки. Той предвижда, че за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, ще се правят вноски за здраве върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари