Шофирай с камера - спаси живот!

0
Шофирането с камера ще намали броя на безразсъдните по пътищата!
Шофирането с камера ще намали броя на безразсъдните по пътищата!

Една Фейсбук страница, в която можете да качвате видеа с нарушения по пътищата на България. Въпреки, че се казва “Шофирай с камера” там могат да се изпращат и клипове от телефон, от пешеходци, а единствената цел е да се намали броят на безразсъдните шофьори по пътя. Това е кампания на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, които се грижат изпратените клипове да стигнат до КАТ, информира БНТ.

Във Фейсбук страницата “Шофирай с камера” можете да видите фрапиращи видеа на нарушения на пътя, заснети от шофьори с камери на автомобила си. Всеки шофор, който е заснел провинение на пътя, може да го качи в социалната мрежа, а след това от Българската асоциация на пострадали при катастрофи ще го придвижи към КАТ.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: “Тези камери констатират всички видове нарушения без превишена скорост.”

Провинения като неправилно изпреварване, пресичане на червено или казано по друг начин – всичко, което е видимо с изключение на превишена скорост, тъй като камерата няма радар.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: “Идеята на тези камери е нарушителите да знаят, че всеки един момент могат да бъдат засечени. Да не разчитат само на известните камери на Пътна полиция. Гражданите да осъществяват контрол и самоконтрол върху останалите участници. Благодарение на КАТ Пътна полиция София и Национална пътна полиция сме опростили процедурата в интерес на хората. Ние ги предоставяме на Пътна полиция, която от своя страна санкционира пътните нарушители. Единственото условие е този, който е подал сигнала и видеото да има връзка с него, за да може той да попълни онлайн една декларация. Гражданите са в помощ на органите на реда. Единствено и само пътна полиция може да санкционира, а гражданите проявяват гражданска съвест и доблест.”

До момента чрез страницата “Шофирай с камера” са събрани около 800 клипа.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: “От тези 800 клипа може би половината от хората се съгласяват да свидетелстват. От тази половина половината, 25% от всички, имаме санкционирани нарушители.”

От толкова много видеа едно се е откроило, въпреки че е често срещана гледка – развълнувани абитуриенти, излезли до кръста през шибидаха на автомобил в движение.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: “Много често, за съжаление, имаме навлизане в насрещното, минаване на червен светофар, минаване на спусната бариера, за забраненото паркиране няма да говоря. Неправилното изпреварване и минаването на червен светофар за съжаление са често срещани случки при нашия трафик.”

Цените на камерите започват от 250 лв., а стимулът засега е единствено будното гражданско съзнание.

Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи: “Аз много разчитам, че рано или късно българските застрахователи ще проумеят, че такъв тип устройства са в интерес на сигурността на хората и ще предложат чуждия модел – когато ще дават икономически стимул на хора, които притежават такива камери, които документират самите нарушения.”

А голямата надежда е, че така ще се намали броят на безразсъдните шофьори по пътищата на България.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари