Сърбия: Вземете си Цветан Василев

0
Властите в Белград търсят начин да се отърват от банкера
Властите в Белград търсят начин да се отърват от банкера

Сръбски политици са поискали неофициално от българската страна да се намери дипломатически ход, чрез който Цветан Василев да се върне в България, научи ексклузивно вестник „Всеки ден".

Причината била, че западно ориентирани държавници в Сърбия смятали, че присъствието на скандалния банкер и особено близките му отношения с Русия, с нейни политици и бизнесмени със съмнителна репутация пречи за интеграцията на Белград в Евросъюза.

Преди година и половина Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС и въпреки близките отношения на президента Томислав Николич с руския му колега Владимир Путин и братските отношения на част от сръбския елит с Кремъл властите си давали сметка, че тези обстоятелства може да бъдат пречка по пътя към Брюксел.

Според сръбски дипломати именно такава пречка е и даването на убежище на българския олигарх Цветан Василев, който е обвиняем по делото за изчезването на 206 милиона лева от КТБ. Той и съпругата му са разследвани и за пране на пари. Затова и в Белград били на мнение, че въпреки решението на сръбския съд, че екстрадиция в София не е нужна, вече било време България и Сърбия да се разберат по дипломатически път за Цветан Василев.

На 20 юни 2014 г. БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. На рождения ден на Цветан Василев прокуратурата съобщи, че той е бил привлечен задочно като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери и започна да го издирва. Повече от месец той беше в неизвестност, като местонахождението му според различни информации се променяше ту в Австрия, ту в Сърбия.

Накрая Мустака се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември м.г., след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка". Международният паспорт на Василев бе отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление.

Дни по-късно стана ясно, че нашата прокуратура е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев. Според адвоката на банкера - Менко Менков, Цветан Василев живеел скромно в Сърбия с помощи от свои местни приятели. Медиите в западната ни съседка обаче подозират, че скандалният олигарх, който развива бизнес в Сърбия, има сериозен политически чадър там. В Белград се говори, че присъствието на Цветан Василев в Сърбия е заради отношенията му с Предраг Микич и Павел Башич - съветници по икономическите въпроси на сръбския президент Томислав Николич. До това се е стигнало, след като Василев купува през 2012 г. сръбската фабрика за стъкло в Парачин.

Присъствието на президента Томислав Николич заедно с икономическите му съветници на откриването на модернизираната втора пещ в стъкларската фабрика в Парачин пък допълнително подхранва съмненията, че скандалният български банкер има сериозни контакти във висшите етажи на властта в западната ни съседка. Въпреки това обаче анализатори смятат, че и покровителите на Василев в Белград в един момент ще искат да се освободят от него заради съмнителната му репутация.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари