Сърбия купи ракети „земя – въздух“ и бойни дронове от Китай

0
Комплексът FK-3 може да удари цел на 100 км от мястото на пуска
Комплексът FK-3 може да удари цел на 100 км от мястото на пуска

Комплексът FK-3 може да удари цел на 100 км от мястото на пуска

Сърбия е закупила китайски зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) от ново поколение, съобщава „Ройтерс“, като се позовава на годишния доклад на държавното оръжейно предприятие „Югоимпорт“. Това не е единственото доказателство за задълбочаването на военното сътрудничество между Белград и Пекин, отбелязва агенцията, цитирана от bTV.

През миналата година то е осъществило 163 сделки за внос на военна продукция за над 620 млн. долара. „Най-голям дял имат модернизацията на самолетите МиГ-29, закупуването на безпилотни самолети и на системата за противовъздушна отбрана FK-3“, се посочва в годишния доклад.

Западната ни съседка става първият оператор на модерния комплекс на територията на Европа. Макар и да не е чак с възможностите на, например, руския С-400, FK-3 е мощен ЗРК върху високопроходимо шаси, който може да поразява самолети, вертолети и дронове, летящи на височина между 50 и 27 000 метра височина в радиус от до 100 км (София е на около 75 км от границата – б.р.). В зависимост от конфигурацията и наличието на команден модул могат да се следят до 36 цели, към които се насочват 72 ракети.

В края на юни Сърбия получи и първите си 6 китайски дрона CH-92A, въоръжени с ракети с лазерно насочване. Те имат радиус на действие от около 250 км. Очакват се още 18 до края на годината, като според „Форбс“ Белград ще придобие и технология за производството на бойни безпилотници на своя територия.

Сърбия иска да стане част от ЕС и е част от инициативата "Партньорство за мир" на НАТО, но не желае да се обвързва в по-голяма степен с Алианса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари