Самоуби се доброволец за китайската COVID ваксина

0
Това спря изпитанията на препарата в Бразилия
Това спря изпитанията на препарата в Бразилия

Самоуби се един от доброволците в тестовете на китайската ваксина срещу коронавируса CoronaVac на компанията Sinovac Biotech, това спря изпитанията на препарата в Бразилия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на бразилска телевизия.

От здравния регулатор на най-голямата южноамериканска страна – Anvisa, обявиха, че решението за спирането на тестването на китайската ваксина било чисто техническо.

„Нямахме друг избор, освен да спрем временно тестовете заради казуса“, заяви шефът на институцията Антонио Барра Торес пред журналисти, без да посочва подробности за станалото на 29 октомври. „Агенцията реши да спре проучванията, за да направи оценка на досегашните данни и да прецени рисковете и предимствата от продължаването им“, се казва в изявление на регулатора.

Спирането на изпробването на препарата не прекрати началните работи по изграждането на фабрика в Сао Пауло, където ще се произвежда ваксината, посочи „Саут Чайна Нюз“.

Димас Ковас, директор на института Butantan, партньор на Sinovac Biotech призна, че „сериозното нежелано събитие“, прекъснало тестовете, е смъртта на доброволец. Той разкритикува решението на властите.

„Тази смърт не е свързана с ваксината, защото в този момент има над 10 000 доброволци, а човек може да загине в пътна катастрофа“, каза Димас пред TV Cultura. “Това никога не води до спирането на клинични изследвания.“ Той увери, че ваксината е сигурна, като обеща да потвърди това пред бразилските здравни власти.

За разлика от Бразилия, тестовете на тази ваксина в Индонезия и Турция продължават.

И други ваксини срещу коронавирус, които се разработват в трета фаза, трябваше да спрат тестовете заради инциденти. Това сториха разработващите ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет през септември заради проблеми с гръбначния стълб на доброволец, като тестовете бяха подновени миналия месец в САЩ, Великобритания, Бразилия, ЮАР и Япония.

Друг фармацевтичен гигант - Johnson & Johnson, прекъсна през октомври пробите на експериментална ваксина срещу COVID-19 заради необяснимо заболяване на доброволец. Те продължиха няколко дни по-късно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари