Само моста Русе - Гюргево може да бъде строен с евросредства

0
Но ние не сме направили класация кое ще е по-приоритетно, заяви министърът на транспорта
Но ние не сме направили класация кое ще е по-приоритетно, заяви министърът на транспорта

Единствено местоположението за трети мост над Дунав при Русе - Гюргево е част от трансевропейската транспортна мрежа и само за това съоръжение ще може да се използват европейски средства за построяването му.

Възможните финансови източници за изграждане на мостове при Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич и Силистра - Кълъраш могат са държавен бюджет, публично-частни партньорства и заемни средства, като в зависимост от бъдещите съвместни решения с румънската страна ще се търсят и съответните подходящи инструменти за финансиране. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на транспорта, информационните технологии съобщенията Росен Желязков.

Изграждането на мост в района между Силистра - Кълъраш над Дунав не е отпаднало от приоритетите на правителството, посочи още министърът. Намирането на конкретно решение ще бъде предмет на договореностите на предстоящите работни групи заедно с румънската страна. Трябва да се има предвид обаче, че Силистра- Кълъраш и още три от изброените местоположения не са част от трансевропейската транспортна мрежа, поради което за изграждането на мост там не може да се ползва финансиране от европейски фондове, подчерта Росен Желязков.

Българската страна винаги е настоявала за по-добра свързаност между Румъния и България чрез изграждането на мостово съоръжение, защото само два моста между двете страни по р. Дунав са изключително малко предвид интензивния трафик и нуждите на икономиката. Румънската страна обаче винаги е изтъквала като приоритет проблема с подобряване плавателността на река Дунав, което е приоритет и за нашата страна, коментира Росен Желязков.

По тези причини на предварителните заседания преди подписването на меморандума между двете страни по настояване на румънската страна е било взето решение двете инициативи да се разглеждат в пакет.

В чл.2 на меморандума е посочено, че страните анализират всички съществуващи до момента документи и ще се споразумеят местоположението, което ще бъде избрано за проучване като трети мост над река Дунав и което да е изгодно и за двете страни, да бъде между следните предложения: Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш.

"И петте локации са приоритет за правителството и петте са приемливи за румънската страна. Единствено Русе - Гюргево ще бъде финансирано с европейски средства, но ние не сме направили класация кое ще е по-приоритетно. Всичко, което предпроектното проучване ще покаже, че е подходящо и бъде приветствано от румънската страна, и ние ще приветстваме. Защото в момента България има много по-голяма нужда от изграждане на мост, където и да е. Румънската страна има интерес от по-добра плавателност на реката и меморандумът ще бъде отправна точка и за петте локации", обобщи транспортният министър.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари